Sigurnosna prijetnja u japanskim elektranama

Kako javlja The Japanese Times, a prenosi Bug online, Tokijska elektroprivreda (Tokyo Electric Power Company – TEPCO) dobila je upozorenje od nezavisne organizacije koja nadzire način trošenja financijskih sredstava u japanskim državnim organizacijama i agencijama.

Upozorava se na činjenicu da se na više od 48 tisuća računala Tokijske elektroprivrede i dalje nalazi operativni sustav Windows XP, za koji Microsoft više ne izdaje sigurnosne nadogradnje niti pruža tehničku podršku. Tokijska elektroprivreda navodno je željela uštediti na nadogradnji računalnih sustava jer ju očekuje vrlo skupi proces koji uključuje čišćenje nuklearne elektrane Fukushima, teško stradale u potresu 2011. godine te isplata odšteta oštećenima u širem području oko stradale elektrane.

Postupak čišćenja i odštete doseći će iznose od više milijardi dolara pa se željelo uštediti oko 30 milijuna dolara, koliko je potrebno za nadogradnju spomenutih računalnih sustava. Prema vlastitoj inicijativi čelnici Tokijske elektroprivrede odgodili su proces nadogradnje 48 tisuća računalnih sustava s Windows XP-om za 2018. godinu.