Home TribinaAnalize Signali iz SAD-a postavili cijenu nafte na put tjednog dobitka

Signali iz SAD-a postavili cijenu nafte na put tjednog dobitka

by Energypress.net

Analiza dana

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su naznake posustajanja potražnje za radnom snagom u SAD-u potaknule špekulacije da bi središnja banka ipak mogla sniziti kamatne stope do kraja godine i potaknuti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. Na londonskom je tržištu cijenaznosila 85,89 dolara, a na američkom 82,27 dolara.

Trgovci su se u četvrtak usredotočili na podatke američkog ministarstva rada o naknadama za nezaposlenost. Iako se manji broj Amerikanaca prošli tjedan prijavio za isplatu naknada, njihov ukupan broj porastao je tjedan ranije na najvišu razinu od siječnja, signaliziravši smanjenu potražnju za radnom snagom.

Potražnja za radnicima slabi paralelno posustajanju gospodarske aktivnosti budući da središnja banka zadržava troškove zaduživanja na visokoj razini kako bi kočenjem potrošnje obuzdala inflaciju. Cijene sada rastu znatno blažim tempom pa analitičari procjenjuju da bi Fed ipak mogao sniziti kamatne stope do kraja godine.

Niži troškovi zaduživanja mogli bi biti zamašnjak gospodarskoj aktivnosti, što bi značilo i snažniju potražnju za energentima.

Cijene nafte podupiru i geopolitičke napetosti. U prvoj polovini tjedna trgovce je zabrinuo požar u naftnim terminalima u ruskoj luci Azov nakon ukrajinskog napada dronom. Terminali dnevno otpremaju 200 tisuća barela nafte i naftnih proizvoda.

Značajniji rast cijena zakočile su pak danas procjene da će službeni podaci pokazati pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu. Ministarstvo energetike objavit će ih tokom dana, s 24 sata odgode zbog državnog praznika. Izvješće udruge proizvođača API pokazalo je rast zaliha sirove nafte za 2,26 milijuna barela, rekli su izvori. Zalihe benzina smanjile su se pak za milijun barela.

Međutim, zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 2,2 milijuna barela, prkoseći prognozi američkog instituta za naftu o povećanju. Potrošnja proizvoda kao što su benzin, dizel i mlazno gorivo također je pokazala znakove poboljšanja. Drugi faktor koji utječe na rast cijene nafte prognoza je Američke automobilske udruge da će rekordnih 71 milijun Amerikanaca putovati tijekom razdoblja praznika u SAD-u četvrtog srpnja.

Banke, uključujući Goldman Sachs, rekle su da očekuju da će globalna potrošnja nafte ići ispred ponude, povlačeći zalihe niže i podržavajući cijene. Ipak, s obzirom na to da je nafta tako brzo porasla na nedavnim sesijama, terminski ugovori su sada na preskupi na temelju devetodnevnog indeksa relativne snage. To očitanje ukazuje da bi povlačenje moglo biti neizbježno.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,04 dolara, na na 85,54 dolara.

Related Posts