Siemens zatvara gotovo šest tisuća radnih mjesta

Energetska kompanija Siemens Gamesa objavila je u ponedjeljak da planira ukinuti 6.000 radnih mjesta širom svijeta, s obzirom da iduće poslovne godine očekuje pad prodaje za čak petinu.
S obzirom na oko 26 tisuća zaposlenih u kompaniji, smanjenje broja radnih mjesta iznositi će više od 20 posto. Proizvođači vjetroturbina suočeni su s rastućom konkurencijom, pritiskom na cijene te povećanim očekivanjima za preuzimanja u sektoru.

Siemens Gamesa nastala je zajedničkim ulaganjem i ima sjedište u Španjolskoj. Ta je kompanija u posljednjih nekoliko mjeseci dvaput smanjivala svoje prognoze zarade, a donedavno se očekivalo da će ukinuti samo 700 radnih mjesta. No, tvrtka je u ponedjeljak objavila da očekuje da će u novoj poslovnoj godini njezina prodaja pasti na 9 do 9,6 milijardi eura, s 11 milijardi u fiskalnoj 2017.

Temeljna dobit u fiskalnoj 2017. godini, koja je završila 30. rujna, pala je gotovo za petinu, na 774 milijuna eura. pri čemu je u šest mjeseci, do travnja, potonula za gotovo dvije trećine, na 192 milijuna eura. “Naša financijska izvedba još nije na razini kojoj svi stremimo”, kazao je izvršni direktor Markus Tacke.

Njemački Siemens je ove godine spojio svoje poslovanje s energijom vjetra s onim konkurentske španjolske Gamese. “Vjerujemo da su planirane mjere restrukturiranja u Siemens Gamesi nužne zbog tržišta i regulatornog okruženja koji se strukturalno mijenjaju”, kazao je glasnogovornik Siemensa.

You may also like

0 comments