Šibenski TEF ne ide u stečaj; uskoro valorizacija 160.000 m2 zemljišta

Šibensko gradsko poduzeće TEF, koje upravlja gospodarski najpotentnijim zemljištem na hrvatskoj obali, po odluci Trgovačkog suda u Šibeniku ne ide u stečaj, pa bi Grad uskoro mogao valorizirati taj prostor od 160.000 četvornih metara, vrijedan iznad 350 milijuna kuna, potvrdio je ovoga tjedna šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo odlučila je u srijedu da TEF ne ide u stečaj, utvrdivši pritom da je Financijska agencija (FINA) neosnovano zatražila stečaj nad tim poduzećem zbog duga na računu koji TEF odlukom Vlade ne koristi već 18 godina, odnosno od 1998. godine.

Sutkinja Bajlo svoju je odluku obrazložila činjenicom da je privremena stečajna upraviteljica Radojka Danek ispravno utvrdila kako je evidentirani iznos od 25 milijuna kuna duga, zbog kojeg je Fina zatražila pokretanje stečaja, zapravo nepostojeći te da TEF ima važeći žiro račun na kojem je trenutačno oko 93 tisuće kuna.

TEF, šibensko gradsko poduzeće, nakon propasti Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) početkom 1990-tih, bilo je zaduženo za provođenje sanacije na vrijednom zemljištu te tvornice od opasnog otpada i troske. Kao ozbiljan problem svakoj valorizaciji toga atraktivnog zemljišta ispriječili su se dugovi TEF-a. Dug prema državi trenutno iznosi 264,5 milijuna kuna, a najveći je  prema ministarstvima financija i gospodarstva.

Šibenska gradska uprava je 2014. godine sa 13 milijuna kuna isplatila najvećeg vjerovnika TEF-a, poduzeće INA-u, a prema prethodnom dogovoru sa Slavkom Linićem, ministrom financija u Vladi Zorana Milanovića, država je svoja potraživanja namjeravala naplatiti kroz neki oblik partnerstva s Gradom kada započne eksploatacija tog vrijednog prostora.

Novom odlukom suda, smatra Burić, više nema prepreka realizaciji dogovora između dosadašnjih Vlada i Grada Šibenika.

“TEF je dužan državi i mi to uopće ne osporavamo. Ipak, smatram da država ne bi smjela prodavati dijelove zemljišta, već ući u partnerski odnos s nama, valorizirati projekt TEF-a i naplatiti se iz projekta. Cijelo vrijeme smo govorili da nema elemenata za stečaj”, poručio je Burić, inače predsjednik šibenskog HDZ-a, koji već idući tjedan očekuje početak pregovora s novom Vladom Andreja Plenkovića jer u njoj, kako kaže, sjede ljudi koji znaju što šibenska gradska uprava smjera s TEF-om.

Šibenski gradonačelnik podsjeća kako se o svojim namjerama, što želi na prostoru od 160.000 četvornih metara, gradska uprava jasno odredila i nedavnim donošenjem novog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

“Odlučili smo se za zonu mješovite namjene gdje bi investitori praktički sagradili novo naselje. Na prostoru TEF-a bili bi stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta”, kaže Burić.

(Agencije)

You may also like

0 comments