Shultz: Sporazum o klimi povijesna je prekretnica

Novi globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, dogovoren u Parizu ovaj vikend, mogao bi biti “prekretnica za budućnost planeta”, ocijenio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u ponedjeljak u Strasbourgu, Schulz je pozdravio taj sporazum kao “globalan, pionirski i inovativan” i istaknuo da ga sada treba provesti u djelo.

Sporazum je globalan jer su prvi put sve zemlje svijeta obećale da će se pridružiti borbi protiv klimatskih promjena. Pionirski je jer su svi priznali potrebu da se globalno zagrijavanje ograniči na bitno manje od 2 stupnja Celzijevih ili čak na 1,5 stupnjeva, a inovativan zato što se njime želi osigurati da naš planet bude “klimatski neutralan” u drugoj polovici stoljeća, to jest da ne emitira više stakleničkih plinova nego što može podnijeti, rekao je. Sporazum će dovesti do radikalne promjene načina na koji proizvodimo i trošimo energiju i predviđa poštenu reviziju napretka svakih pet godina. EU mora ispuniti svoje klimatske obveze, zaključio je Schulz.

Na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP21) u Parizu sudjelovalo je petnaestero zastupnika Europskog parlamenta zastupajući službeno stajalište Parlamenta. Giovanni La Via (EPP, Italija), čelni čovjek izaslanstva rekao je u razgovoru za portal Europskog parlamenta da se izaslanstvo sastalo s predstavnicima razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, autohtonih skupina stanovništva, nevladinih organizacija i stranaka uključenih u proces kako bi čulo njihova stajališta. “Ovaj sastanak je bio drukčiji zbog niza razloga, najvažniji od kojih je da smo postigli ambiciozan sporazum. Tijekom prijašnjih sastanaka raspravljalo se o pitanjima ublažavanja gubitaka, usvajanja i financiranja mjera. Ovaj put postigli smo ambiciozni sporazum, ali također raspravljali o svim točkama. Konačni dogovor bit će koristan za buduće generacije”, rekao je.

Parlament sada očekuje usvajanje novih zakona u skladu s dogovorom, kazao je. “Nakon sporazuma spremni smo početi s usvajanjem novih zakonodavnih akata u skladu s konačnim dogovorom. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo postigli ciljeve koje je predložila Europska unija. Spremni smo smanjiti emisije stakleničkih plinova te trebamo usvojiti specifične zakone na tom području. Moramo povećati energetsku efikasnost i uložiti više truda u obnovljive izvore. Cilj da 30 posto ukupne energetske proizvodnje dolazi iz obnovljivih izvora bit će jedna od glavnih točaka o kojima ćemo raspravljati imajući u vidu rješenja za energetsku proizvodnju”.

Sporazum će odrediti klimatsku politiku u ovom stoljeću, istaknuo je. “Ovo je početak dugog procesa. U idućoj godini, sve stranke dogovora moraju razmotriti kako će provesti dogovor. Morat ćemo razgovarati o rezultatima pregovora s državama članicama, u Vijeću EU-a, te također u Parlamentu. Europski parlament mora ratificirati sporazum i nadam se da će ga velika većina zastupnika podržati. Ovaj sporazum jasna je nit vodilja za klimatsku politiku u ovom stoljeću”, zaključio je.

You may also like

0 comments