Shell sljedećeg tjedna predstavlja novu strategiju

Analiza strategije
Trading tj posredovanje u trgovini energentima, ali i usredotočenje na porast tržišta vodika i biogoriva bit će temelj poslovanja anglo-nizozemskog naftnog diva Royal Dutch Shella u sljedećem razdoblju, pišu Bloomberg i Reuters zadnjih dana. 

Insajderi nove poslovne strategije ove kompanija kažu kako se ona, za razliku od europskih konkurenata Shell se neće fokusirati na obnovljive izvore energije kako bi opstao u niskougljičnoj budućnosti, nego će potražiti druge modele kako bi smanjili ovisnost o fosilnim gorivima te udobrovoljili dioničare zabrinute dugoročnim izgledima indutsrije koja je pod intenzivnim pritiskom javnosti (i politike) da smanji emisije stakleničkih plinova.

Novu će strategiju Royal Dutch Shell predstaviti 11. veljače.

Strategija sadrži namjeru posredovanja između proizvođača čiste energije i potrošača, umjesto ulaganja milijardi dolara u projekte obnovljive energije, poput strategija najvećih konkurenata, jer smatraju kako velika ulaganja ne bi donijela  prednost na tržištu gdje su se kompanije poput španjolske Iberdrole i danskog Orsteda već profilirale kao značajni proizvođači, iako će povećati broj pućinskih vjetroelektrana, no neće računati na njihovu profitabilnost

Shell je u listopadu prošle godine najavio da će povećati ulaganja u niskougljične energetske projekte na četvrtinu ukupnih kapitalnih ulaganja do 2025. godine, što će se preslikati u ulaganja od 5 mislijardi dolara godišnje, što će pozeleniti kompaniju. Međutim, namjeravaju zadržati uglavnom stabilnom svoju proizvodnju nafte i plina tijekom idućeg desetljeća, iz čega će i financirati svoju energetsku tranziciju. S druge stranje, plin će imati veći udjel u proizvodnji.  Konkurenti, poput BP-a su, pak najavili smanjenje  proizvodnje nafte za 40 posto do 2030. godine.

Do sada, Shell je postao vodeći svjetski trgovac energentima, a dnevno protrguje sa 13 milijuna barela nafte, odnosno 13 posto ukupne svjetske potražnje prije pandemije. Vodeći je i trgovac ukapljenim prirodnim plinom (LNG). Upravo zbog trgovanja Shell je izbjegao prvi kvartalni gubitak u svojoj povijesti u drugom tromjesečju 2020. kada je potrošnja naftnih derivata potonula zbog izbijanja pandemije. Sada tu vodeću poziciju želi iskoristiti kako bi ugrabio veliki udjel tržišta čiste energije.

„Budućnost energije je osobito svijetla za naše trgovanje i poslovanje okrenuto klijentu gdje već imamo obujam“, izjavio je u listopadu izvršni direktor Ben van Beurden, piše Poslovni dnevnik.

Ipak, analitičari Bloomberga su mišljenja kako će se Shellova strategija suočiti s izazovima zato što je vrlo ovisna o naftnim derivatima koji imaju veliki udjel u emisijama ugljičnog dioksida. Kako bi se suočila s izazovima kompanija se okreće električnim automobilima, biogorivu i vodiku, za koji gradi čvorišta u Hamburgu i Rotterdamu.

You may also like

0 comments