Shell prelazi na obnovljivce?

Financial Times
Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija, Royal Dutch Shell, za 10 godina trećinu prihoda crpit će iz – električne energije.

Kako je Financial Timesu izjavio Maarten Wetselaar, Shelov direktor za plinsku proizvodnju i nove energije, kompanija do 2030. namjerava razviti poslovanje s električnom energijom koje bi uključivalo opskrbu potrošača, trgovanje strujom i dobavu eletroenergetske opreme, a koja bi bila jednake veličine kao i sadašnje poslovanje s naftom i plinom.

Shell danas 65 posto prihoda ostvaruje od proizvodnje i prerade nafte, 25 posto od proizvodnje plina, a 10 posto od petrokemijske proizvodnje. Nakon 2030. po trećinu prihoda ostvarivao bi od nafte, plina i struje dok bi petrokemija zadržala postojeći udjel.

Govoreći na CERAWeek konferenciji u Houstonu, Wetselaar je kazao da ako kompanija dostigne ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2035. godine, “količina energije – čiste energije – koju ćemo trebati prodati činit će nas uvjerljivo najvećom energetskom kompanijom na svijetu”.

Postizanje tog cilja ovisit će o mogućnosti dostizanja prihvatljivog povrata na kapital između osam i 12 posto, dodao je Wetselaar. Prema njegovu mišljenju, Shell je u značajnoj prednosti u odnosu na potencijalne konkurente koji raspolažu termoelektranama i nuklearkama, ali i centraliziranom filozofijom.

Shell smatra da će budući potrošači struje biti decentralizirane skupine, sa vlastitim kućnim baterijama za spremanje energije i solarnim panelima na krovovima. Shellova uloga u takvom sustavu je optimiziranje takvih kućnih mikrosustava, smatraju njegovi čelnici.

Shellov plan odgovor je na projekcije o znatnom skoku korištenja električne energije u bliskoj budućnosti. Umjesto sadašnjih 20 posto, struja će u energetskom miksu zauzimati čak 50 posto udjela.

You may also like

0 comments