Shell izgubio na sudu; pobjeda ili politički pritisak?

Javlja NOS

Nizozemski je sud naložio kompaniji Royal Dutch Shell smanjiti emisiju ugljika za 45 posto do 2030. godine u odnosu na razinu iz 2019. godine, javlja nizozemska javna televizija NOS.

Slučaj su pokrenule grupe građana za klimatski aktivizam, koje su tu odluku pozdravile kao “pobjedu Planete”. Aktivisti okupljeni ispred sudnice su klicali i skakali od radosti dok je čitana presuda. Tvrde kako će ova presuda promijeniti svijet.

I mogli bi biti u pravu. Kako je naglasio i Shellov odvjetnik na ranijim ročištima, ovo bi moglo stvoriti situaciju u kojoj svatko na sudovima može stavljati u ulogu odgovornoga u delikatnom političkom procesu klimatskih javnih politika. Ovo je, dodatno, prvi slučaj koji je izgubila jedna multinacionalka, u čitavom nizu slučajeva koji su pokrenuli aktivisti protiv kompanija i vlada.

Sličnu je tužbu izgubila i nizozemska vlada, što je nedavno potvrdio Vrhovni sud te zemlje. Niži sudovi presudili su slično u Francuskoj i Njemačkoj glede njihovih vlada.

Naime, okružni sud u Haagu presudio je kako je ovaj energetski div dužan smanjiti emisije CO2 i kako njegova strategije smanjenja nije dovoljno konkretna, što bi mogao postati presedan u smislu pritisaka državnih sustava na poslovanje kompanija.

Međutim, u presudi ne stoji kako Shell mora postići smanjenje preko noći, nego kako ima potpunu slobodu u ispunjavanju obaveza smanjenja i oblikovanju korporativne politike. Ustvrdili su i kako kompanija za sada ne krši svoju obvezu, međutim tvrde kako njihova strategija ima previše uvjetnih formulacija, što nije društveno odgovorno.

Ipak, usprkos takvoj formulaciji iz Shella su najavili žalbu.

Jer, u kompanijinoj strategiji, koja je bila predmet tužbe stoji kako će se ulagati milijarde dolara u gorivo s niskim sadržajem ugljika, uključujući punjenje baterija električnih vozila, vodik, obnovljive izvore energije i biogorivo.

Također, ulagat će u načine povećanja potražnje za svim tim proizvodima, jer do 2050. godine imaju ambiciju postati biznis s nultom emisijom CO2, rekao je predsjednik uprave kompanije Ben van Beurden za HBO-ov news kanal Axios, prije nekoliko dana.

Zbog svega iznesenog, ostaje legitimno pitanje, je li ovo monumentalna pobjeda klime ili sredstvo političkog pritiska u kojem će krajnja žrtva biti oni čiji je zadatak stvarati dodanu vrijednost i financirati društvene, pa i energetske, promjene – realni sektor?

You may also like