Sever tvrdi da sporne jabuke nisu njegove

Vlasnik OPG-a Eko Sever Mario Sever koji je u magazinu Telegram prozvan da su u njegovim jabukama pronađene značajne količine pesticida, odbacio je u ponedjeljak te optužbe rekavši da su dokazi Telegrama podmetnuti i da se ne radi o njegovim jabukama.

Sever je na konferenciji za novinare kazao kako jabuke koje je Telegram poslao na analizu Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i koje su pokazale velike količine zabranjenih pesticide, nisu njegove. “Siguran sam da uzorak jabuka koji je pod našim imenom došao u Zavod za javno zdravsto dr. Andrija Štampar nije naš i u svakom slučaju taj uzorak nije uzet na pravilan i zakonit način”, kaže Sever.

Za napade Telegrama rekao je da su neutemeljeni prvenstveno stoga što uzorci nisu uzeti na pravilan način i zato, tvrdi on, analizirane jabuke mogu biti bilo čije.

Istaknuo je kako nitko ove godine nije uzorkovao njegove jabuke niti općenito voće. Direktor tvrtke Bioinspekt koja radi certifikaciju eko proizvoda Berislav Vrkljan, a koja je po Telegramu friziranim analizama pogodovala Eko Severu, rekao je da Bioinspekt radi po pravilima struke i ima ovlaštenje i akreditaciju za rad.

Telegram u svome priopćenju nakon konferencije za novinare pak navodi kako Bioinspekt koristi usluge laboratorija Inspecto koji u trenutku analize proizvoda Eko Severa nije imao potrebne akreditacije ni ovlaštenje za analizu spornih pesticida.

Novinari Telegrama, navodi se, kontaktirali su vlasnike Inspecta radi objašnjenja analize bez ovlaštenja, a oni su istaknuli da čekaju objavu akreditacije, ali da i bez nje imaju pravo obavljati analize. Te navode za Telegram je demantirao ravnatelj Hrvatske akreditacijske agencije Tihomir Babić, koji je rekao da akreditacija vrijedi isključivo od trenutka izdavanja potvrde i javne objave.

You may also like