Vlasti Izraela moraju ostaviti po strani emocije dok sporazum u vezi s Iranom ne bude razmotren, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, a prenosi RIA Novosti.

Prethodno je vojno-politički kabinet Izraela priopćio da odbacuje dogovor u vezi s iranskim nuklearnim programom i da se neće pridržavati njegovih odredbi. Sporazum koji je postignut 14. srpnja nakon višegodišnjih pregovora Izrael je okarakterizirao kao povijesnu grešku i kapitulaciju Zapada pred Iranom, koji su vlasti židovskih država optuživale za proizvodnju nuklearnog oružja i pokušaj uspostave hegemonije na Bliskom istoku. „Takve bi se emotivne izjave u vezi s postignutim dogovorom , najvjerojatnije, trebale ostaviti po strani dok sve zemlje ne razmotre sporazum. On sadrži pouzdanu i poštenu ravnotežu interesa, koji osigurava ne samo poštovanje, već i jačanje režima nuklearnog neširenja”, rekao je Lavrov, prenosi Russia Beyond the Headlines.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozdravio je u četvrtak povijesni nuklearni sporazum između Zapada i Irana te pozvao na stvaranje Bliskog istoka bez nuklearnog naoružanja, izvješćuju svjetske agencije. “Nadamo se da će međunarodni sporazum s Iranom donijeti sigurnost, mir i stabilnost Bliskom istoku i utrti put da naša regija – ukljujčujući Izrael – postane područje bez atomskog oružja”, kazao je Abas.

Izrael, koji nikada nije priznao da posjeduje nuklearno oružje, također nikada nije opovrgao da ga posjeduje. Abas je spomenuti sporazum komentirao tijekom posjete britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda, koji se nalazi u tome području i pokušava privoliti Izrael da podrži sporazum s Iranom. Hammond je, kako prenosi Jerusalem Post, istaknuo da su bojazni Izraela glede nuklearno moćnog Irana legitimne, ali da “mi ne bismo pristali na sporazum da nismo isgurni da imamo snažne mehanizme za kontrolu iranskog nuklearnog programa”.

Related Posts