Sergej Lavrov: Dogodio se gnjusan zločin, istragu vodi sam Vladimir Putin

Ženeva – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je na 28. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi ubojstvo kritičara Kremlja Borisa Nemcova nazvao “gnusnim zločinom” i kazao da istragu o toj likvidaciji, koja bi počinitelje trebala dovesti pred lice pravde,  nadgleda sam predsjednik Vladimir Putin. 
Istaknuo je, međutim, da se to ubojstvo ne smije koristiti za prikupljanje političkih poena. “Pokušaj da se ovo gnusno ubojstvo Borisa Nemcova iskoristi za političke ciljeve je oskvrnuće. Moramo spriječiti svaku politizaciju pitanja ljudskih prava i ne smijemo dopustiti da se iskoristi kao oruđe za podgrijavanje sukoba”, kazao je Lavrov. Njegov američki kolega John Kerry je uoči dolaska u Ženevu izjavio da se Bijela kuća “nada da će vlasti provesti vjerodostojnu i transparentnu istragu koja će otkriti tko stoji iza ubojstva i tko ga je počinio”. Odnosi SAD-a i Rusija u stalnom su pogoršanju otkako se 2012. Putin vratio u Kremlj. Danas su na razini neviđenoj od Hladnog rata, uglavnom zbog sukoba u Ukrajini. Lavrov se na tom forumu UN-a očekivano osvrnuo i na stanje u Ukrajini i pozvao Kijev da se ogradi od, kako se izrazio, “ekstremista” na istoku zemlje te da nastavi slijediti put mora. Postignut je “opipljiv napredak” u primjeni mjera dogovorenih u Minsku i prekid vatre je “konsolidiran”, ocijenio je šef ruske diplomacije.
Lavrov je u Ženevi od Kijeva zatražio da ukine “de facto blokadu” regije Donbas, obnovi gospodarske veze, počne isplaćivati socijalna davanja i vrati bankarske usluge i slobodu kretanja iz Donbasa u ostale dijelove zemlje. U međuvremenu je istražno povjerenstva UN-a o ljudskim pravima u Ukrajini objavilo da je u toj zemlji od početka nasilja u travnju 2014., poginulo više od 6000 ljudi. Izvješće istražnog povjerenstva UN-a o ljudskim pravima u Ukrajini otkriva “nemilosrdna razaranja civila i infrastruktura, žene, djeca, starci i osjetljive skupine posebno su pogođene”.

“Imperativ je da sve strane poštuju odluke sporazuma iz Minska i prekinu bombardiranja i druga neprijateljstva koja su stvorila katastrofalnu situaciju za civile, flagrantno kršeći međunarodne humanitarne zakone i ljudska prava”, rekao je visoki povjerenik Zeid Raad Al Husein.

You may also like