Senatorica iz Kalifornije predložila ukidanje sustava elektorata

Senatorica iz Kalifornije predložila je ukidanje Izbornog kolegija, sustava koji je na predsjedničkim izborima početkom studenoga Donaldu Trumpu omogućio pobjedu unatoč tomu što je demokratska suparnica Hillary Clinton osvojila gotovo milijun glasova više.

“To je jedina funkcija u državi koju može izgubiti iako ste dobili više glasova”, kazala je senatorica Barbara Boxer.

Prema američkom ustavu, u konačnici o pobjedi na predsjedničkim izborima odlučuju glasovi izbornika – elektora – po pojedinim državama, a ne broj osvojenih glasova birača.

“Izborni kolegij je zastarjeli, nedemokratski sustav koji nije odraz našeg modernog društva i hitno se mora promijeniti. Svakom bi Amerikancu trebalo biti zajamčeno da je njegov glas važan”, dodala je Boxer.

Iako je Clinton, prema najnovijim podacima, osvojila skoro 800.000 glasova više, izgubila je zbog glasova elektora.

U SAD-u narod svog predsjednika ne bira izravno. Umjesto toga ustav propisuje da svaka od 50 saveznih država bira ‘izbornike’ koji će zapravo izabrati predsjednika. To tijelo zove se izborni kolegij ili elektorski koledž.

Svaka država u izborni kolegij delegira onoliko izbornika koliko joj pripada razmjerno broju stanovnika. Izbornika je ukupno 538, što je broj koji odgovara broju kongresnika i senatora u američkom parlamentu.

Kalifornija je najmnogoljudnija američka država i ima najviše elektora (55), a slijede je Teksas (38) te New York i Florida (po 29). Na drugom kraju spektra slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora.

Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538. Uz dvije iznimke, u saveznim državama vlada načelo “pobjednik nosi sve” – kandidat koji u toj državi osvoji većinu glasova birača, makar i najmanjom mogućom razlikom osvaja sve njezine elektore. Iznimke su Nebraska i Maine koji izbornike dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

You may also like