Senat potvrdio Trumpovog kandidata za glavnog državnog odvjetnika

WASHINGTON, Pravosudni odbor američkog Senata glasao je u srijedu za senatora Jeffa Sessionsa  na funkciji glavnog državnog odvjetnika, piše Reuters te dodaje da će o Sessionsu, koji je glavni izbor predsjednika Donalda Trumpa, na konačnom glasovanju morati izjasniti cijeli sastav Senata.

Trump je u ponedjeljak navečer ekspresno smijenio vršiteljicu dužnosti glavne državne odvjetnice Sally Yates, koja je na dužnosti ostala kao Obamin kadar na razdoblje dok Kongres ne potvrdi imenovanje Trumpova čovjeka, jer je kazala da neće sprovoditi njegovu izvršnu uredbu o privremenoj zabrani ulaska u SAD izbjeglica i putnika iz sedam muslimanskih zemalja.

Očekuje se da će Sessions, 70-godišnji senator iz Alabame i bliski Trumpov suradnik od prvih dana njegove predsjedničke kampanje, sprovesti tu uredbu. Jedan od njegovih bivših članova osoblja, Stephen Miller, pomogao je u izradi tog dokumenta.

Njegova odanost Trumpu, vrlo tvrdi pristup prema imigraciji i stajališta o građanskim pravima došla su pod povećalo tijekom 10-satnog saslušanja pred odborom 10.  siječnja.

Udruge za građanska prava tvrde da Trumpova imenovanja za vodeće pozicije u ministarstvu pravosuđa pokazuju da će ministarstvo zanemarivati, ako ne i oslabiti zaštitu građanskih prava.

(Agencije)

You may also like

0 comments