Home Hrvatska Šeks: Neću se kandidirati, Plenković bi bio dobar predsjednik HDZ-a

Šeks: Neću se kandidirati, Plenković bi bio dobar predsjednik HDZ-a

by admin

Dugogodišnji HDZ-ov političar Vladimir Šeks rekao je u nedjelju „s ogromnom sigurnošću“ da se na predstojećim unutarstranačkim izborima neće kandidirati za predsjednika, ocijenio da bi dobar predsjednik stranke bio europarlamentarac Andrej  Plenković, a svoje odnose sa sadašnjim prvim čovjekom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ocijenio je “ledenima”.

“Ja se s ogromnom sigurošću neću kandidirati za predsjednika HDZ-a”, rekao je Šeks u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” te potvrdio da će se na unutarstranačkim izborima kandidirati za pojedina stranačka tijela.

Na upit Aleksandra Stankovića bi li Planković bio dobar izbor za stranačkog predsjednika, Šeks odgovara kako o njemu ima “vrlo visoko mišljenje” te da je riječ o političaru europskog kalibra. “Jedan je od vrhunskih hrvatskih političara, moj prijatelj. Ali, prepuštam njemu da on o tome odluči i kaže vam kakvi su mu planovi”, kazao je Šeks te na dodatni upit rekao: “Mislim da bi bio dobar predsjednik HDZ-a. A hoće li se on na to odlučiti, to je njegova stvar”.

Na pitanje kakvi su njegovi odnosi s Karamarkom, Šeks odvraća: “ledeni, nikakvi”, te dodaje kako ne vjeruje u spekulacije da Karamarko misli kako je on (Šeks) “na čelu stožera za njegovu smjenu”.

“No, možda misli da mu mogu prouzročiti puno nevolja”, dodaje Šeks.  Ispričao je da ga je Karamarko prošloga svibjna “žestoko prekorio” da govori kako u stranci nema demokracije. Ja sam uzvratio da ne govorim da nema demokracije, nego da se unutarnji konflikti moraju rješavati unutar stranke u demokratskom dijalogu, a ne ekskomunikacijom neistomišljenika, te mu kao primjer naveo bivšu predsjednicu stranke Jadranku Kosor, kazao je Šeks.

Upitan o funkcioniranju vladajuće većine, Šeks je ocijenio kako postoje šumovi koji neće nestati sve dok se Most kao njezin dio ne disciplinira. U ovom trenutku vladajuća većina, kazao je, nalazi se u stalnom previranju, no izražava nadu da će se mehanizmi donošenja odluka i usuglašavanja između Mosta i HDZ-a kao najjačeg člana Domoljubne koalicije  potpuno stabilizirati, uravnotežiti jer je to nužnost za stabilnost Vlade.

Most je grupacija heterogenih osobnosti koje nemaju svijest da trebaju nastupati disciplinirano, ustvrdio je. “Oni su u isto vrijeme i stranka i slobodni strijelci. Dok se to ne riješi unutar Mosta događat će se ovakvi šumovi i pucanja”, kazao je u odgovoru na pitanje kako gleda na odnose unutar vladajuće koalicije u svjetlu izbora Ranka Ostojića za šefa saborskog Odbora za unutarnju politiku, pri čemu je Most glasao za, a HDZ protiv njegova imenovanja.

Ne može se dogoditi da na tako ključnoj stvari ne dođe do zajedničkog djelovanja, smatra Šeks koji je optimističan u pogledu daljnjeg razvoja situacije jer, kaže, Mostu se ne isplati ostati bez vlasti, već će, kaže, “dovesti cara do duvara”.

Na početku emisije kazao je i kako se nije politički umirovio, iako je ostao i bez zadnje dužnosti, one savjetnika predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, jer želi pomoći u tome da se promijeni stanje u Hrvatskoj u kojoj  se “produbljuju podjele, jazovi i sukobi i na djelu je predigra verbalnog građanskog rata”.

“Jako sam zabrinut za stabilnost i sigurnost Hrvatske. Sudjelovao sam u stvaranju moderne, demokratske hrvatske države i promatram kako se mnoga vezivna tkiva društva rastaču i dolazi do snažnog rasta uzajamnih neprijateljstava i kobnih hrvatskih podjela. Zbog toga sam zbrinut. A borben sam jer želim dati prilog da se to stanje promijeni”, kazao je.

Related Posts