Šefovi zemalja G20 o terorizmu i klimatskim promjenama

Šefovi država i vlada najmoćnijih zemalja svijeta trebali bi u ponedjeljak na sastanku skupine G20 konkretizirati obećanja da će “snažno” odgovoriti na terorističke napade u Parizu, ali i premostiti razlike u pogledu klimatskih promjena.

Summit koji je počeo u nedjelju u ljetovalištu Antalyji na jugu Turske, koji osigurava 12.000 policajaca, trebao bi završiti sredinom dana. Napadi u Parizu u petak postali su glavnom temom sastanka čelnika 20 svjetskih sila, koji su u subotu minutom šutnje odali počast žrtvama i uputili Francuskoj izraze sućuti te obećali odlučnost u borbi protiv terorizma.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je “snažan i odlučan” odgovor zemalja G20. Kao i u slučaju epidemije ebole kojom su se bavili na summitu 2014. u Australiji, čelnici će objaviti posebnu izjavu o borbi protiv terorizma. Nacrt teksta ne spominje Islamsku državu, koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu, nego općenito govori o terorizmu.

Tekst poziva članice G20 da pojačaju suradnju kako bi se ograničilo kretanje terorista, suzbila teroristička propaganda na internetu i zaustavilo financiranje. “Akcijski plan ne donosi se u sklopu G20”, koji je ponajprije ekonomski forum, objasnio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

No summit je omogućio velik pomak kad je riječ o Siriji, odakle dolaze džihadisti IS-a. Summit je bio prilika za susret američkog predsjednik Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji su se prvi put suglasili o potrebi političke tranzicije u Siriji. I dalje se, međutim, ne slažu u pogledu sudbine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojeg podržavaju Moskva i Iran, a Zapad i arapske zemlje žele smijeniti s vlasti.

Čelnici G20 ne slažu se ni u pogledu klimatskih promjena, što je jako zabrinjavajuće s obzirom na to da za nekoliko tjedana počinje globalna klimatska konferencija u Parizu. G20 bi trebao također konačno definirati plan OECD-a za borbu protiv fiskalne optimizacije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u nedjelju na rubu summita G20 za “pravednu raspodjelu” migranata u Europi i upozorila da se pariški napadi ne smiju nipošto dovoditi u vezu s “brojnim nedužnim izbjeglicama”.

Opetovala je njemačko stajalište rekavši da “očekuje pravednu raspodjelu izbjeglica u Europi”, u prigodi susreta na vrhu G20 u Antalyji u Turskoj pošto su se nakon atentata u petak u Parizu čuli glasovi, pa tako i iz Poljske, koji se protive toj raspodjeli. “Moramo djelovati ondje kamo izbjeglice stižu, što znači osigurati vanjske granice Europske unije”, dodala je Merkel koja nailazi na sve veće osporavanje u vlastitom političkom taboru zbog svoje strategije otvorenih vrata migrantima.

U vezi s džihadističkim napadima u Parizu kancelarka je ocijenila da se zbog “žrtava i njihovih obitelji mora utvrditi tko su počinitelji i pomagači” napada. “Dugujemo to brojnim nedužnim izbjeglicama koji bježe od rata i terorizma”, kazala je dok se broj tražitelja azila koji su ove godine ušli u Njemačku približava milijunu. Prije nje, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker stao je u Antalyji u obranu europske politike izbjegličkih kvota koje Varšava osporava nakon napada u Parizu.

“Izbjeglice bježe upravo od ovakvih kakvi su izveli napade, a ne obratno, zato nema mjesta promjeni europske politike prema izbjeglicama”, rekao je Juncker novinarima, što je protumačeno kao izravan odgovor Poljskoj.

“Odluke Europskog vijeća o preseljenju izbjeglica i migranata u sve zemlje EU-a, koje smo kritizirali, i dalje imaju snagu europskog prava. (No) nakon tragičnih događaja u Parizu ne vidimo političku mogućnost za njihovu provedbu”, rekao je u subotu Konrad Szymanski, budući čelnik ministarstva za europske poslove u poljskoj konzervativnoj vladi koja se upravo sastavlja.

You may also like