Šefovi diplomacija u četvrtak o Siriji

Šefovi diplomacije Rusije, SAD-a, Saudijske Arabije i Turske raspravljat će u četvrtak navečer u Beču o sirijskom sukobu, objavio je u srijedu ruski diplomatski izvor. “Doći će do četverostranog susreta Rusije, SAD-a, Saudijske Arabije i Turske u četvrtak navečer u 19 sati u Beču na razini šefova diplomacije”, izjavio je taj izvor u Moskvi.

Ministrima Sergeju Lavrovu, Johnu Kerryju, Adelu Al-Džubeiru i Feridunu Sinirliogluu mogli bi se u petak pridružiti iranski, egipatski, irački i libanonski kolega “na poziv SAD-a”, dodao je taj izvor. Prvi četverostrani susret održan je u petak u bečkoj palači o perspektivama rješavanja sirijskog građanskog rata.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je tada kako se nada novom međunarodnom sastanku u “širem” sastavu. Također je tada rekao da ne dolazi u obzir da Iran sudjeluje na tim diplomatskim konzultacijama. No, u utorak je State Department promijenio svoj stav i najavio da bi Teheran mogao sudjelovati u pregovorima.

Skupina Islamska država (IS) pogubila je najmanje 13 od 48 novinara koje je otela u Mosulu otkad su džihadisti 2014. zauzeli taj drugi po veličini grad u Iraku, navodi se u izvješću Reportera bez granica. Mosul je postao “groblje informativne slobode”, piše u izvješću Reportera i njihove partnerske organizacija u Iraku, Journalistic Freedoms Observatory.

U njemu se “otkriva strašna svakodnevica novinara otkad je IS zauzeo Mosul te spremnost na apsolutnu kontrolu informacija koje izlaze iz grada”, navodi dužnosnica Reportera za Bliski istok i Sjevernu Afriku Alexandra El Khazen. Od 48 novinara i drugih zaposlenika u medijima koji su oteti u Mosulu, najmanje 13 ih je pogubljeno, neki su oslobođeni, a “nemamo vijesti o njih deset koje još uvijek drži IS”. Šezdeset novinara i zaposlenih u medijima pobjeglo je iz grada.

You may also like

0 comments