„U svoje ime mogu reći da nikad nisam vidio komercijalni projekt koji bi bio tako intenzivno razmatran na političkoj razini”, izjavio je potpredsjednik Europske komisije.

Europska komisija razmatra pitanje potrebe za realizacijom projekta Sjeverni tok-2, priopćio je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. Potpredsjednik Europske komisije je istaknuo da se s jedne strane za ovaj projekt kaže da je komercijalan. „U svoje ime mogu reći da nikad nisam vidio komercijalni projekt koji bi bio tako intenzivno razmatran na političkoj razini”, izjavio je Šefčovič, a prenosi „Vzgljad”.

„Zašto smo imali tako dugu raspravu o ovom pitanju na razini šefova država zemalja EU na proteklom samitu u prosincu? Zato što ovaj projekt pokreće veliki broj političkih pitanja. Kako će on utjecati na Centralnu i Istočnu Europu? Kolika će biti ukupna količina plina koji će stizati u Europu? Je li nam ovaj projekt potreban, ako uzmemo u obzir postojeće velike kapacitete za transport plina iz Rusije u Europu? Tko će platiti troškove izgradnje infrastrukture?”, naveo je Šefčovič niz pitanja koja se odnose na projekt „Sjeverni tok-2”.

Ranije je časopis Forbes priopćio da zemlje EU imaju podijeljene stavove kada se radi o izgradnji plinovoda Sjeverni tok-2 i da će dalja sudbina ruskog projekta ovisiti više o geopolitičkim, nego o ekonomskim situacijama.

Related Posts