Američka uprava za energetiku (EIA) snizila je po sedmi put ove godine prognoze proizvodnje ugljena za 2015. godinu i sada očekuje da će pasti na najniže razine u protekla gotovo tri desetljeća, prenijele su inozemne agencije.

Proizvodnja ugljena u SAD-u ove će se godine smanjiti na 913,6 milijuna tona, najnižu razinu od 1986. godine, objavio je uprava za energetiku u najnovijim kratkoročnim prognozama. U prethodnoj prognozi procijenjena je proizvodnja od 916,9 milijuna tona.

Američke rudarske tvrtke zauzdavaju proizvodnju ugljena jer im jeftin prirodni plin preotima udio u tržištu proizvodnje električne energije, a sve više propisa na području zaštite okoliša slabi potražnju za ugljenom i spušta cijene tom gorivu, zaslužnom za goleme štetne emisije.

Udio ugljena u proizvodnji električne energije smanjit će se na 35 posto, najnižu razinu od 1949. godine, prognozira EIA a prenosi agencija Bloomberg. Proizvođačima sve veću konkurenciju predstavljaju i inozemni dobavljači budući da američki dolar jača, mišljenja su u američkoj vladi. “Niži troškovi vađenja ruda, jeftiniji transport i povoljni valutni tečajevi i dalje će jamčiti prednost rudarskim tvrtkama u ostalim značajnim zemljama izvoznicima ugljena, u odnosu na američke proizvođače”, procjenjuju u EIA-i.

Od siječnja je referentna cijena ugljena Central Appalachia pala za 12 posto na Njujorškoj burzi (NYMEX) i na putu je da u 2015. godini zabilježi pad petu godinu zaredom.

Related Posts