Sedamdeset ubijenih i stotinu ranjenih u napadu u Bagdadu

Broj žrtava dvostrukog samoubilačkog napada počinjenog u nedjelju u šijitskoj četvrti, najsmrtonosnijeg ove godine u Bagdadu, narastao je na 70, a više od 100 je ranjenih, javljaju agencije i prenose da je u odvojenom napadu u zoru na Abu Ghraib ubijeno najmanje 17 pripadnika sigurnosnih snaga. 

Odgovornost za napad u četvrti zvanoj Sadr City preuzela je teroristička organizacija takozvana Islamska država (IS). Policijski izvori rekli su da su se raznijela dvojica bombaša samoubojica na motociklima na napučenoj tržnici mobitela u Sadr Cityju i da su ranili više od 100 osoba.

U priopćenju objavljenom na internetu, IS je preuzeo odgovornost za eksplozije porukom “Naši mačevi neće prestati odsjecati glave politeista, ma gdje bili”. Izrazom politeist islamisti nazivaju šijitske muslimane.  Iračke snage potpomognute međunarodnom koalicijom koja pod vodstvom Sjedinjenih Država izvodi zračne napade, nedavno su potisnule IS u zapadnoj pokrajini Anbar te pripremaju ofenzivu kako bi pod svoj nadzor vratili sjeverni grad Mosul.
No IS je još moćan i može napadati iz svojih uporišta te često cilja šijitske muslimane koji su većina u Iraku.  U četvrtak su dvojica bombaša samoubojica ubila 15 osoba u džamiji u Bagdadu.  Premijer Haider al-Abadi ocijenio je u nedjelju da su napadi odgovor na nedavne poraze koje je IS pretrpio.
U nedjelju u zoru bombaši samoubojice i naoružani muškarci napali su iračke snage sigurnosti u Abu Ghraibu i zauzeli položaje u silosu i na groblju te ubili najmanje 17 pripadnika sigurnosnih snaga.  Analitičar Jasim al-Bahadli iz Bagdada ocijenio je kako ti napadi pokazuju da je prerano izjavljivati da IS gubi snagu i Iraku.

You may also like