Home Makedonija SDSM i stranke lijeve koalicije vratile se u Sobranje

SDSM i stranke lijeve koalicije vratile se u Sobranje

by admin

Lijeva oporba vratila se u utorak u makedonski parlament nakon što je bojkotirala njegov rad 15 mjeseci prosvjedujući protiv rezultata parlamentarnih izbora u travnju 2014. i osuđujući korupciju konzervativne vlade.

Povratak zastupnika SDSM-a u parlament jedna je od mjera predviđenih sporazumom sklopljenim polovicom srpnja između vlasti i oporbe radi izlaska Makedonije iz političke krize koja paralizira zemlju već mjesecima. Trideset i četiri zastupnika SDSM-a, na 123 koliko broji makedonska skupština, sudjelovalo je u utorak na sastanku posvećenom organizaciji sljedećih prijevremenih parlamentarnih izbora predviđenih za travanj 2016.

Konzervativni VMRO na vlasti drži 62 mjesta u parlamentu. Glavne makedonske stranke 2. su lipnja zaključile sporazum pod pokroviteljstvom EU, predviđajući organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora prije kraja travnja 2016. U skladu s tim sporazumima, konzervativnog premijera Nikolu Gruevskog i njegovu vladu zamijenit će 100 dana prije izbora prijelazna vlada zadužena za organiziranje izbora.

Related Posts