SDP smatra kako su Mostova traženja nemoguća, odbacit će ih

Praktično je nemoguće da se za mjesec dana izglasa gospodarski pojas, promijeni zakon o HNB-u, ili ukinu neki porezi, jer za to trebaju konzultacije, neslužbeno kažu u stranačkim krugovima

Iz HDZ-a i SDP-a suzdržano su reagirali na objavljene uvjete Mosta za suradnju u formiranju nove Vlade. U SDP-u su svi dužnosnici čak dobili naputak predsjednika stranke Zorana Milanovića da se do parlamentarnih izbora i eventualnih postizbornih pregovora s Mostom javno ne izjašnjavaju negativno o takozvanim jamstvima koje je Božo Petrov predstavio u Splitu, piše Novi list.

Ali, sasvim je jasno da Narodna koalicija, a gotovo sigurno ni HDZ, neće pristati na model prema kojem bi Most s partnerima koje odabere prvo konstituirao Sabor, zatim u roku 30 dana izglasao niz zakona koje Petrov smatra nužnim za Hrvatsku, a tek potom formirao novu Vladu. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu da su mu neka od tih »jamstava« zanimljiva, ali je upozorio da treba pričekati rezultate izbora i da, primjerice, Hrvatska ne može gospodarski pojas na Jadranu, što traži Most, proglasiti u samo 30 dana. No, to je samo jedan od ozbiljnih problema pravog političkog ultimatuma koji je Petrov postavio desnoj i lijevoj političkoj opciji i nije niti blizu najveći.

‘Svatko tko bi prihvatio te Mostove uvjete sudjelovao bi u pretvaranju parlamentarne demokracije u karikaturu. Stvari jednostavno ne mogu tako funkcionirati, rekao je u ponedjeljak jedan član SDP-ovog vodstva niti ne pokušavajući prikriti šok koji je kod njega izazvala posljednja ideja iz Mostove političke radionice.

Ali, ljude u SDP-u ne buni samo činjenica da Petrov namjerava u parlamentu izglasavati zakone prije sastavljanja Vlade, što bi bio apsolutni novitet u europskoj politici, nego upozoravaju i na političko– proceduralne posljedice ovako zamišljenog modela.

‘U idealnim uvjetima, ako se nitko niti na jednom biračkom mjestu ne bude žalio na rezultate, Ustavni sud će ih 25. ili 26. rujna proglasiti valjanima. Slijedi zakonski rok od 20 dana za konstituiranje Sabora i, ajde, neka to Most uspije s partnerima koje izabere. Ali, onda se postavlja ključno pitanje, tko će napraviti najvažniji dokument za 2017. godinu, prijedlog državnog proračuna. Sve ostalo u usporedbi s tim je skoro pa nebitno. Hoće li, dok bi u Saboru trajalo izglasavanje zakona na kojima Most inzistira, opozvana Vlada Tihomira Oreškovića raditi na prijedlogu državnog proračuna? Hoće li ministri Zlatko Hasanbegović, Dario Nakić ili Predrag Šustar, kojima je u Saboru izglasano nepovjerenje, predlagati proračune svojih resora? Bilo bi to apsurdno’, naglašava sugovornik Novog lista iz SDP-a.

Član Predsjedništva SDP-a uvjeren je da i u Mostu itekako znaju da su »jamstva« zapravo neprovodiva i da stoga ona imaju sasvim drugu svrhu.

‘Nemoguće je da u Mostu nisu svjesni da to ne može tako ići. Jedino je onda logično pretpostaviti da je Petrov izašao s tim kako bi HDZ i SDP to odbili, nakon čega bi bi Most rekao da nitko osim njih nije za promjene u Hrvatskoj. Jednostavno nema drugog racionalnog objašnjenja’, zaključuje član SDP-ovog Predsjedništva, piše Novi list.

0 comments