SDP ne odustaje od povjerenstva za Agrokor

SDP će tražiti da se o trojici ustavnih sudaca, koji su već usuglašeni s HDZ-om, glasa isti dan kada se bude u Hrvatskom saboru glasalo o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, zaključak je sjednice Kluba zastupnika SDP-a u utorak navečer, nakon kojega je predsjednik stranke Davor Bernardić poručio da SDP od povjerenstva ne odustaje.
Na sjednici na kojoj je Klub zastupnika SDP-a trebao zauzeti konačno stajalište hoće li popunjavanje Ustavnog suda uvjetovati osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor, zaključeno je kako će se tražiti da se o sucima i povjerenstvu glasa isti dan. Zaključeno je i da se o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor nastavljaju pregovori s HDZ-om.

O tim se zaključcima na sjednici Kluba SDP-a formalno nije glasalo, a Bernardić je nakon dvosatne sjednice novinarima izjavio kako je važno utvrđivanja istine o poduzeću o kojemu, ustvrdio je, “Vlada već pet mjeseci nije podnijela ni jedno izvješće”. “Tražimo da se osnivanje istražnog povjerenstva stavi na glasanje pa ćemo vidjeti – čija je ručica ‘za istinu’, a čije su ručice ‘u pekmezu’ “, rekao je Bernardić.

Klub zastupnika SDP-a još je prije saborske ljetne stanke postavio ultimatum HDZ-u te izbor ustavnih sudaca uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, no to je stajalište promijenjeno na sjednici Predsjedništva stranke prošli tjedan.

Zbog promjena stajališta stranke o izboru ustavnih sudaca, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u petak navečer je predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a Arsenu Bauku podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Grbin je krajem prošloga tjedna izjavio za HRT kako će SDP i dalje inzistirati na istražnom povjerenstvu za Agrokor, ali ga neće više vezati uz izbor ustavnih sudaca.

No, nakon večerašnje sjednice stranačkog Kluba Bernardić je na novinarsko pitanje o navodnim vrludanjima u SDP-u, odgovorio kako je “sve što zna o tome, doznao od anonimnih izvora u medijima” i da su svi u klubu “manje – više na tragu da se istraži istina”.

Rekao je i kako ne zna ništa ni o ostavci Peđe Grbina, osim onoga što je čuo to iz aninimnih izvora, a tu je informaciju nazvao – “plasiranjem spinova”.

Vraća li SDP HDZ u život?

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, gostovao je u Novom danu  N1 televizije i komentirao stanje u politici, kao i u vlastitoj stranci.

Je li konačno definirano, hoće li SDP s HDZ-om pregovarati oko povjerenstva za Agrokor? Hoćemo pregovarati, ali nećemo odustati. Mi smo postavili poziciju koja je bila uvjetovanje u tom trenutku, otvoreni jesmo za razgovor s HDZ-om, ali za nas je povjerenstvo za Agrokor izuzetno bitna stvar, kao i izbor ustavnih sudaca. Tu će biti razgovori i HDZ tu mora svoje stavove definirati i redefinirati.

Razgovara li se već sad s HDZ-om? Da, razgovara se. Neću ulaziti u ideju razgovora, ali to su razgovori koji se vode. Ja ne mogu zamisliti i ne mogu shvatiti situaciju i HDZ koji odbija povjerenstvo za Agrokor. To je jedna stvar koja je prevažna za ovu zemlju. Mi smo spremni da se ispita i ono što smo mi radili, ali želimo da se stave karte na stol, da se zna što se događalo, što je tko radio. Ovdje se radi o političkoj odgovornosti, kreiranju sustava koji je mogao povući cijelu zemlju u propast i to je politička stvar u ovoj zemlji. Ne mogu shvatiti HDZ-ovce zašto se tome suprotstavljaju, što kriju. Ustavne suce treba izabrati, možemo razgovarati o tome je li trebalo povezivati jedno i drugo, ali trebamo ustrajati u onome što smo počeli, to je moj stav.

Peđa Grbin je rekao da odustajete od ultimatuma? O tome smo razgovarali, ali to treba pitati njega. I ta je opcija na stolu. Moj je stav, bilo dobro ili ne, kad ste krenuli u jedno to treba ganjati do kraja pa ćemo vidjeti dokud ćemo doći.

Pomaže li SDP takvim stavom HDZ-u? Nažalost, da. Mislio sam dosad da je vlada Tihomira Oreškovića najgore što smo imali u povijesti, ali sad mislim da je to ova Vlada, zato što je jedna od rijetkih Vlada, koja je naslijedila gospodarski rast, pozitivnu klimu, niz otvorenih projekata, a ne događa se ništa, mi kao društvo idemo nazad. To je loše. Ovo je godina koju su pojeli skakavci, mi smo godinu izgubili. Ovo je Vlada koja je došla u plus i potrošit će se na avione, plaće i povlaštene mirovine. Mi u SDP-u ovom hoćemo – nećemo politikom vraćamo ih u život i to je loše i tu padamo na ispitu.

Bernardić je anonimne izvore optužio i da plasiraju laži, obmane, poluinformacije i spinove o ponovnom angažiranju američkog PR-ovca Alexa Brauna u SDP-u kao i spominjanje s tim u vezi “nekakvih milijuna”, ali nije demantirao da se s Braunom razgovaralo. “Nisu u igri milijuni, niti ikakav skupi angažman, sve objavljeno o tome su poluinformacije iz anonimnih izvora”, dodao je.

U medije se plasiraju lažne informacije i narodu maže oči dok se u pozadini događa velika rasprodaja Hrvatske, ustvrdio je Bernardić.

Odlazi li Ranko Ostojić iz SDP-a?

Nakon sinoćnjeg burnog sastanka Kluba zastupnika SDP-a, a koji su napustili neki SDP-ovci, oglasio se i jedan od njih – Ranko Ostojić.

‘Izašao sam sa sastanka, ali ne iz SDP-a ili onog što je od njega preostalo. Otići ću kad to odluče oni koji su me i izabrali. Znam samo da laž i kad je tisuću puta ponoviš ostaje laž’, napisao je Ostojić na Facebooku, reagirajući na izjavu predsjednika stranke koji je sinoć poručio nezadovoljnicima: “Ako vam se ne sviđa kako radimo, slobodno možete ići, ima drugih ljudi na listama koji vas mogu zamijeniti”.

You may also like

0 comments