SDP je spreman na pregovore, ali i na nove izbore

Ministar uprave u tehničkoj vladi Arsen Bauk proučio je u petak kako je SDP spreman i za novi krug pregovora, ali i za nove izbore, bili oni za četiri mjeseca ili za četiri godine. “Činjenica je da je ovakva situacija po prvi puta na državnoj razini, no na lokalnoj razini bilo je puno puta situacija da odlučuje treća opcija. Nekad se išlo na nove izbore, a nekad su se dogovorili”, rekao je Bauk novinarima uoči izbornog sabora Sindikata državnih i lokalnih službernika i namještenika gdje je nazočio kao gost.

Upitan o jučerašnjem srdačnom pozdravu “daj mi pet” premijera Zorana Milanovića i ministra obrane Ante Kotromanovića, Bauk je rekao kako bi njih dvojicu to trebalo pitati da objasne, ali kako on osobno nije siguran da to ima veze s jučerašnjim događanjem u sabornici. “Vidim da se o tome dosta priča”, dodao je Bauk.

Upitan o jučerašnjim događanjima u Saboru, Bauk je rekao kako se HDZ-ov stav nije znao sve dok to nije rekao Davorin Mlakar. “Oni su večer prije rekli kako je njihov kandidat za predsjednika Sabora Željko Reiner i da će još razmisliti pa su valjda cijelu noć razmišljali pa su ujutro na klubu zastupnika prije sjednice ponovno razmišljali i došli u dvoranu i opet razmišljali tako da su možda od prevelikog razmišljanja zaboravili reći koji je njihov stav. Zna se kakva je procedura u Saboru, da bi se izabrao predsjednik Sabora mora ga netko predložiti, 50 i nešto zastupnika svojim potpisima. Prema tome, možda su imali negdje papir s potpisima koji nisu pokazali, ne znam”, rekao je Bauk.

Ustvrdio je kako je vrlo nekorektno od njih što su radili pritisak na (predsjednika Sabora u prošlom sazivu) Josipa Leku, jer je njegov zadatak bio jedino da konstatira tko je predložen, otvori raspravu i stavi na glasovanje što je i učinio.

Sve drugo se mogo napraviti prije sjednice, ali to nije odgovornost predsjednika u prošlom saziovu nego stranaka koje su ušle u Sabor i u tom smislu su SDP i Most razgovarali i rezultat toga je bio da Most pristaje da profesor Robert Podolnjak bude njihov kandidat. Oni su nakon toga razgovarali s HDZ-om i mi ne znamo što su razgovarali, no bilo je jasno u tom trenutku ako ga i HDZ podrži da će Podolnjak prihvatiti kandidaturu. Mogli su to reći prije sjednice ali su išli raditi cirkus u Saboru, još uvijek su oporbenom modu pa neka tako i ostanu, poručio je Bauk.

You may also like