SDP: Dojmovi nakon današnje runde pregovora izvrsni

Predstavnici Mosta nezavisnih lista danas su nastavili odvojene pregovore sa stručnim skupinama SDP-ove i HDZ-ove koalicije o reformama u poljoprivredi, energetici te zaštiti okoliša, dijelu reformskog paketa kojim Most uvjetuje podršku novoj vladi.

Riječ je o trećoj rundi pregovora. Sastanak u SDP-u je počeo u 10 sati, a sad je na redu sastanak u HDZ-u. “Dojmovi su odlični. Cijela ekipa se složila na stubištu. Ovo su ozbiljne teme. Krenuli smo s poljoprivredom. Tražili smo osnivanje poljoprivredne banke koja mora pratiti proizvođače. Govorilo se i kako raspolagati poljoprivrednim zemljištem. Ovo je za mene jako bitan dan za članicu OPG udruge Život. Nikad prije nisam imala priliku razgovarati s odgovornim ljudima. Puno smo puta tražili dijalog, a nismo ga dobili. Razgovarali smo i o ekologiji i velikim energetskim projektima. Nismo mogli u detalje razgovarati o Plominu C zbog vremena. Razgovarali smo o hidroelektranama. Ali složit ćemo se u većem broju pitanja. Za sada sam jako zadovoljna. Iako sam aktivist za prava poljoprivrednika, nisam imala priliku sjesti za stol s ljudima koji kroje politiku”, kazala je Ružica Vukovac iz MOST-a.

“Ja bih se složio da su ovo bili iscrpni razgovori, ali premalo je vremena. Jer su ove teme 50 posto ukupnih gospodarskih aktivnosti. Najviše smo se posvetili poljoprovredi i bila je izuzetno kvalitetna rasprava. Razgovarali smo o financiranju, dodjeli financijskih potpora manjim subjektima. Razgovarali smo o mogućnostima novih programa u kojima država ima udio. Jer trebamo osigurati jeftino financiranje. Trebamo osigurati naplatu tim poljoprivrednicima. Odobrena EU sredstva će se računati kao vlastiti udio u investiciji, to smo dosad uspjeli osigurati. Ovdje je bio prijedlog da se u okviru HPB-a formira poseban odjel ili manja banka, banka u banci, osigura za financiranje poljoprivrede. Složili smo se da nema prodaje sustava voda. Oko velikog broj pitanja smo se složili. Ima još pitanja koje treba dublje raspraviti. Kolege iz Mosta kažu da je postojeći model zbrinjavanja otpada zastario. I o tome ćemo morati razgovarati. Oko Plomina C nismo danas razgovarali. Ozbiljni smo pregovarači s iskustvom od četiri godine i to znanje izmjenjujemo. Želimo da se kvalitetno informiraju o onome što je država radila i što ih čeka sutra kada budu dio vladajuće koalicije”, kazao je ministar Branko Grčić.

Iz Mosta su još početkom tjedna, uoči početka prve runde pregovora koji su se odnosili na poduzetništvo i pravosuđe, poručili kako razgovore neće voditi „na političkoj već na stručnoj razini“. U četvrtak se pregovaralo o reformama javne uprave i lokalne samouprave, a član Mosta Ivan Kovačić je najavio i kako će se u ponedjeljak raspravljati o financijskom paketu, nakon čega bi, kaže, Most na Nacionalnom vijeću trebao donijeti odluku. Kada će to biti, nije precizirao.

You may also like