SDP BIH će ući u novu vlast u BIH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) ne isključuje mogućnost sudjelovanja u novoj vlasti, no u nju će ući samo na temelju programa koji bi nudili reforme čija je provedba nužna, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjednik te stranke Nermin Nikšić.
Komentirajući rezultate općih izbora provedenih 7. listopada Nikšić je novinarima kazao kako “nije presretan” postignućem SDP-a, iako su u stranci zadovoljni time što su ostali važan politički čimbenik. Kazao je kako za SDP očekuje pet mandata u Zastupničkom domu parlamenta BiH, a do sada ih je ta stranka imala četiri, a u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH između 16 i 18 mandata.

U SDP-u očekuju i veći broj zastupnika u županijskim skupštinama. Kazao je kako rezultati pokazuju da su građanske stranke u zbroju dobile više glasova od vladajućih nacionalnih, iako su baš te stranke razmjerni pobjednici izbora. “To je jasna poruka građana BiH i njima i nama, u SDP-u ćemo se potruditi to prepoznati”, kazao je Nikšić.

Od pobjednika očekuju ponudu u kojoj bi stajalo što kane raditi a SDP, tvrdi Nikšić, ima vrlo jasnu poziciju. “U vlast nećemo ulaziti kroz tzv. matematičke koalicije. Imamo naš plan i razgovarat ćemo s onima koji su spemni poduzeti iskorake u BiH”, kazao je Nikšić.

Prvi razgovori, kako je kazao, slijede s partnerskim odnosno strankama ljevice, a u županijama u kojima je moguće formirati vlast bez SDA pregovori su već počeli. To se konkretno odnosi na Sarajevsku i Zeničko-dobojsku županiju.

Iako je kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH Denis Bećirović izgubio u srazu s kandidatom Stranke demokratske akcije (SDA) Šefikom Džaferovićem Nikšić je kazao kako su u njegovoj stranci zadovoljni brojem osvojenih glasova. “Siguran sam da je on jedan od budućih lidera ove zemlje”, kazao je Nikšić, no najavio je kako će SDP ipak tražiti novo prebrojavanje glasova u utrci za državni vrh, jer su sigurni da je Bećirović bio žrtvom izbornih prijevara i krađa odnosno velikog broja nevažećih glasačkih listića kojih je gotovo 100 tisuća.

Ustvrdio je kako je izborni proces time “žestoko kompromitiran” odnosno kako se ponavljaju ranije opažene prijevare kod prebrojavanja glasova.

Odgovarajući na pitanje kako će se uopće konstituirati nova vlast u BiH kada ne postoje pravila biranja zastupnika u domove naroda federalnog odnosno državnog parlamenta, Nikšić je kazao to neće biti poseban problem.

Njegova je teza kako je u parlamentu Federacije BiH zapravo usvojen novi zakon o izbornim jedinicama i broju mandata te samo ostaje da se o njemu očituje Ustavni sud FBiH zbog činjenice da za taj zakon nije glasovala većina zastupnika u hrvatskom klubu entitetskog Doma naroda.

Ukoliko Ustavni sud to ne učini “u razumnom roku”, kako je kazao Nikšić, Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) ostaje mogućnost da odredi tko i koliko zastupnika iz županijskih skupština delegira za Dom naroda federalnog parlamenta, a pritom je, tvrdi predsjednik SDP-a, jasno kako to mora biti sukladno entitetskom ustavu, što znači da iz svake županije može biti delegiran barem po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je takav izabran na općim izborima.

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak je potvrdio kako kani ispuniti obećanje dano u predizbornoj kampanji o zatvaranju ureda hrvatskog člana državnog vrha u Mostaru, što ga je tamo tijekom svog mandata otvorio Dragan Čović, a sredstva koja su izdvajana za održavanje tog zdanja bit će preusmjerena za financiranje potreba mostarskih studenata.

U Komšićevoj izjavi, koja je u utorak dostavljena medijima iz središnjice njegove stranke Demokratska fronta (DF), stoji kako će on predložiti da se zgrada u kojoj je Čović otvorio ured ustupi na korištenje dvama sveučilištima koja djeluju na istočnoj i zapadnoj obali Neretve.

Kako nadalje navodi Komšić, neposredno pored rezidencije dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH nalazi se porušena sveučilišna čitaonica koju nitko nije ni pokušao obnoviti nakon rata. “Želim vidjeti kakve su mogućnosti da trenutne prostorije ureda Predsjedništva BiH u Mostaru učinimo zajedničkim prostorom za učenje i aktivnosti studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru”, kazao je Komšić najavivši kako se zbog toga planiran sastati s predstavnicima studenata dvaju sveučilišta i razmotriti njihova očekivanja i prijedloge.

“Najavio sam zatvaranje tog ureda, no ne želim da prostorije zjape prazne i neiskorištene”, kazao je Komšić.

Čović je ured u zapadnom dijelu Mostara otvorio u travnju 2016. godine s obrazloženjem kako na taj način želi biti bliže ovom gradu i njegovim građanima.

Iako je već tada postavljeno pitanje zakonitosti te odluke u poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ovakvi slučajevi nisu tretirani. Tamo stoji samo kako se konstituirajuća te sve druge redovite i izvanredne sjednice državnog vrha održavaju u Sarajevu, osim ukoliko se ne donese drugačija odluka.

Prije Čovića svoje urede izvan Sarajeva odnosno u Banjoj Luci imali su dvojica srpskih članova državnog vrha, Nebojša Radmanović i Mladen Ivanić. Komšić je u svojoj izjavi istaknuo kako je njegova najava o zatvaranju mostarskog ureda dokaz njegove nakane da u iduće četiri godine mandata bude osoba koja će povezivati ljude, u konkretnom slučaju studente u Mostaru, koji i dva i pol desetljeća nakon rata studiraju i žive odvojeni etničkim crtama.

Kazao je i kako mu je plan raditi na postupnom približavanju svih u obrazovnim institucijama u nastojanju da se ukloni postojeća segregacija učenika u srednjim i osnovnim školama po nacionalnoj pripadnosti.

You may also like

0 comments