Schulz: Njemačka presporo rješava zahtjeve za azilom

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz (Socijaldemoratska stranka Njemačke SPD) optužio je u ponedjeljak njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea za katastrofalno stanje nastalo zbog neobrađenih zahtjeva za azilom, čiji je broj u međuvremenu premašio granicu od 300.000.

“Thomas de Maiziere, unatoč tomu što se gradovi i općine već godinama žale na veliki pritisak, nije uspio provesti nova pravila kako bi se ubrzao postupak obrade zahtjeva za azilom. Ministar to mora učiniti što je prije moguće i tada će se stvari poboljšati”, rekao je Martin Schulz u razgovoru za dnevnik Die Welt od ponedjeljka. Schulz, koji je član vodstva njemačkog SPD-a, uključio se time u raspravu oko velikog broja neobrađenih zahtjeva za azilom čiji broj bi se, prema predviđanjima, do kraja godine mogao popeti i na preko 370.000.

Schulz je istodobno zatražio pojačana nastojanja kako bi se suzbili razlozi zbog kojih izbjeglice dolaze u Europu, između ostalog i poboljšali uvjeta u izbjegličkim logorima u zemljama susjednim Siriji. On je zaključio kako sredstva za uspješnu borbu postoje, ali da članice Europske unije vode sebičnu politiku. “Doprinosi zemalja članica su u 2016. pali za 9,4 milijardi eura. I što rade zemlje članice, umjesto da novac ulože u borbu protiv uzroka izbjeglištva? One taj višak uključuju u nacionalne proračune”, rekao je Schulz i optužio članice EU-a zbog nedosljedne politike. “Održe se summiti, donesu se zaključci ali kad treba prebaciti novac da se dogovoreno provede u djelo, nitko ne prebacuje novac”, zaključio je Schulz.

Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih zemalja na svojoj su redovitoj konferenciji krajem prošlog tjedna izrekli oštre kritike na račun sporog rješavanja zahtjeva za azilom, što je protivno dogovorenoj politici savezne vlade o rješavanju zahtjeva u roku od dva tjedna a što bi omogućilo protjerivanja velikog broja onih koji nemaju izgleda za trajni boravak u Njemačkoj.
Premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka Malu Dreyer (SPD) okrivila je Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) zbog neprihvatljivo sporog rješavanja zahtjeva i zatražila prilagođavanje novonastaloj situaciji. “Služba od ponedjeljka do petka, to u ovo izvanredno vrijeme ne ide. Djelatnici BAMF-a bi se mogli ugledati na službenike u općinama koji posljednjih mjeseci zbog velikog broja izbjeglica rade u smjenama i vikendom”, rekla je Dreyer za dnevnik Bild am Sonntag. Do kraja godine bi, prema predviđanjima ministar unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina, broj izbjeglica mogao premašiti granicu od jednog milijuna.

You may also like