Home Bosna i Hercegovina Schultz obećao pružiti potporu BIH za euroatlanske integracije

Schultz obećao pružiti potporu BIH za euroatlanske integracije

by admin

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izjavio je u srijedu u Sarajevu kako će ta institucija pružiti svu potrebnu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine a vlasti te zemlje pozvao je na provedbu reformi kojima će se to osigurati. Predsjednik Europskog parlamenta doputovao je u dvodnevni radni posjet BiH a najavljeni su njegovi razgovori s najvišim dužnosnicima te zemlje koje je započeo susretom s čelnicima domova parlamenta BiH.

Novinarima je kazao kako je s njima “intenzivno razgovarao” posebice o problemu nezaposlenosti koji iznimno opterećuje BiH. “Gospodarski rast koji će dovesti do zapošljavanja, to je najvažnije pitanje jer je to pitanje šansi za buduće generacije”, izjavio je Schulz ističući kako je to problem koji se tiče i svih drugih država regije. Schulz i čelnici parlamenta BiH razgovarali su i o borbi protiv terorizma za koji je predsjednik Europskog parlamenta kazao da je svjetski izazov koji zahtijeva suradnju svih. Na dnevnom je redu bio i referendum koji planiraju provesti vlasti RS s nakanom dovođenja u pitanja rada Suda i Tužiteljstva BiH.

Schulzov komentar je bio kako sve europske parlamentarne demokracije osim Švicarske referendum tretiraju kao iznimku u načinu donošenja odluka. “Referendumi se normalno održavaju o pitanjima koja su od ključnog značaja za budućnost jedne zemlje a odgovorni bi političari za referendumom trebali posezati samo u takvim situacijama a ne iz ‘taktičkih razloga’ jer to može dovesti do velikih problema”, kazao je Schulz.

Predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak kazao je kako je ovo važan trenutak za njegovu zemlju jer ona započinje reforme koje bi je ubrzanim koracima trebale povesti ka europskim integracijama. Dodao je kako je jasno da je Europski parlament potvrdio zainteresiranost da uz BiH i cijela regija krene europskim putem. “Prema nama su blagonakloni i to će nam sigurno pomoći”, kazao je Čolak uz ocjenu kako je sve što Europski parlament radi do sada bilo korisno za BiH. Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović suglasio se kako je dolazak Schulza dokaz posvećenosti Europskog parlamenta BiH i regiji. “Poruka je da Europski parlament želi jaku BiH koja će što prije postati dijelom europskih institucija”, kazao je Džaferović.

Related Posts