Home Ekonomija Schelling rekao da je konverzija nacionalistički pristup

Schelling rekao da je konverzija nacionalistički pristup

by Agencije

Austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling kritizirao je u petak u Luxembourgu prijedlog hrvatskog zakona o konverziji kredita iz švicarskog franka u eure, kazavši da se “radi o nacionalističkom pristupu”, koji je problematičan iz europske perspektive.

“Riječ je o čisto nacionalističkom pristupu”, rekao je Schelling, prenosi austrijska novinska agencija APA. U Luxembourgu se u petak i subotu održava neformalni sastananak ministara financija zemalja članica EU-a. Schelling je najavio da će pitanje hrvatskog prijedloga zakona staviti na dnevni red sastanka u Luxembourgu. “Mislim da nije moguće naprosto donijeti zakon i reći: postoji problem s tečajem i gubitke moraju snositi samo banke. To nije pošteno”, rekao je.

Austrijski ministar je podsjetio da su Poljska i Mađarska imale isti pristup kao i Hrvatska, ali da su u Poljskoj prihvatili austrijske argumente i ublažili zakon. Rekao je da sada, kada je hrvatska vlada uputila prijedlog zakona u parlament “treba poduzeti potrebne korake kako se ne bi stvorio presedan”. Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić te ministar financija Boris Lalovac poručili su u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.

Prijetnjom, odnosno ucjenom ocijenili su zajedničku izjava osam banaka, posebno dio u kojem prijete izbacivanjem iz stanova dužnika koji imaju problema u otplati. Osam je banaka zatražilo dijalog s vladom te ponovilo svoj prijedlog rješenja problema kroz proporcionalnu podjelu troška između uključenih strana, i to samo za socijalno ugrožene skupine građana. Pritom navode kako bi se, dok traje dijalog s vladom, obvezale da neće “pokretati niti provoditi bilo koji postupak usmjeren na iseljavanje dužnika sa stambenim kreditima u švicarskim francima iz nekretnine u kojoj žive”.

Related Posts