Home Energetika Schauble: Novi porez na gorivo kako bi se financirali migranti

Schauble: Novi porez na gorivo kako bi se financirali migranti

by Agencije

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble predložio je uvođenje posebnog poreza na gorivo u zemljama članicama EU-a kako bi se pokrili troškovi koji se odnose na izbjeglice, poput jačanja zajedničkih vanjskih granica EU-a.

Schaeubleov je prijedlog naišao na kritiku članova njegove konzervativne stranke (CDU) i socijaldemokrata. “Kazao sam da se, ukoliko nacionalna i europska novčana sredstva nisu dostatna, dogovorimo primjerice, o uvođenju poreza na svaku litru goriva”, rekao je Schaeuble u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung od subote. “U ovome trenutku moramo osigurati vanjske granice Schengena, a rješenje ovih problema ne smije se srušiti zbog ograničenih novčanih sredstava”, smatra njemački ministar.

Na pitanje trebaju li sve članice EU-a povećati plaćanja prema Bruxellesu kako bi se financirali zajednički troškovi povezani s izbjeglicama, Schaeuble je odgovorio: “Ako netko i nije voljan platiti, ja sam na to spreman. U tom ćemo slučaju izgraditi koaliciju onih koji to žele”.

Schaeuble nije objavio pojedinosti o tome koliki bi bio dodatni porez na gorivo i bi li za prikupljanje novca bio zadužen Bruxelles ili članice EU-a. Njemačka je u 2015. ostvarila proračunski višak od 12.1 milijardu, veći od očekivanog i potrošit će ga na troškove smještaja i integracije izbjeglica. Važan saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel zaprijetio je u subotu da će vladu tužiti sudu zbog politike “otvorenih vrata” prema migrantima, pojačavajući politički pritisak da kancelarka smanji broj novopridošlih.

Bavarski premijer Horst Seehofer je kazao da će saveznoj vladi uputiti pisani zahtjev da u roku od dva tjedna ponovo uspostavi red na državnim granicama kroz koje je prošle godine u zemlju ušlo milijun migranata. “Ako to ne uslijedi, savezna vlada neće imati drugog izbora nego podići tužbu na saveznom ustavnom sudu”, kazao je Seehofer za Der Spiegel.

Related Posts