Schanbel: Europska središnja banka postala je previše moćna

Europska središnja banka (ECB) postala je previše moćna, iako u prvom redu zato što joj političari nameću sve veću političku ulogu, upozorila je gospodarska savjetnica njemačke vlade.

“ECB je stekao enormnu moć a ne odgovara nikakvoj parlamentarnoj kontroli. Želim iskazati kritiku na račun takve situacije”, kazala je za nedjeljno izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga ekonomska savjetnica njemačke vlade Isabel Schnabel .

Upitana je li ECB postao previše moćan, odgovorila je: “Mislim da jest”. ECB je također postao više politička institucija, ustvrdila je Schnabel, budući da političari često nisu poduzimali potrebne mjere pa je ECB bio prisiljen raditi njihov posao. “Središnja banka postala je kvazi-politička institucija. Važno je da se odmaknemo od toga”, poručila je članica peteročlanog savjetodavnog tima njemačke vlade, imenovana u lipnju 2014. godine.

Schnabel je ujedno branila ECB od učestalih njemačkih kritika na račun vrlo niskih kamatnih stopa. “Niske kamatne stope prije svega su posljedica financijske krize”, naglasila je njemačka ekonomistica, podsjećajući da ECB nije jedino tijelo koje utječe na njihovu razinu i ukazujući na dugoročne makroekonomske trendove, poput starenja stanovništva.

U posljednje vrijeme njemački političari okomili su se na ECB zbog rekordno niske razine kamatnih stopa, tvrdeći da one štete njemačkim štedišama i potkopavaju profitabilnost banaka. “Sve dok ECB radi u okviru svoga mandata, nije na političarima da se upliću”, kazala je savjetnica njemačke vlade.

Također ju brine što je cilj tih kritika još izrazitija politizacija ECB-a. “Pozivi da se Njemačkoj daju veća glasačka prava u (upravnom vijeću) ECB i da dobije veći izravni utjecaj na središnju banku eurozone idu u posve krivome smjeru”, istaknula je. “Treba nam neovisna središnja banka”, poručila je gospodarska savjetnica njemačke vlade.

You may also like

0 comments