Ruska Sberbanka, koja je 2012. kupila lokalne poslovnice austrijske Volksbanke u Sloveniji, odlučila se nakon tri godine povući s malog financijskog tržišta na kojemu trenutačno ima udio od oko pet posto u bankarskoj industriji.

Da su od vlasnika dobili obavijest o planovima za zatvaranje potvrdio je u utorak predsjednik Sberbanke u Sloveniji Ogris Martič, rekavši da su iznenađeni, ali da unatoč tomu posluju normalno te da postupci moguće prodaje novom vlasniku neće utjecati na kvalitetu usluga i ugovorne odnose sa strankama.

Ljubljanski list “Dnevnik” navodi u utorak da se vodstvo u centrali ruske banke odlučilo na povlačenje iz Slovenije jer je riječ o relativno malom tržištu na kojemu su, nakon dvije godine intenzivne poslovne aktivnosti, doživjeli usporavanje rasta, dok mediji navode da je Sberbank lani zabilježio porast loših kredita u bilanci, kako u poslovanju s poduzećima tako i s građanima.

Sberbank Slovenija je u prvih 6 mjeseci ove godine imala bilancu od 1,94 milijarde eura, po čemu je osma banka u zemlji u kojoj ima 12 poslovnica. Lani je imala dobit od 6,9 milijuna eura. Za preuzimanje portfelja Sberbank u Sloveniji navodno se zanima američki investicijski fond Apollo, navode mediji. Taj fond je je nedavno kupio Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), čiji je tržišni udio u Sloveniji 9,4 posto. Za kupnju Sberbanka u Sloveniji se zanima i ruska banka Expobank koja bi uz to kupila i slovensku Gorenjsku banku.

Ljubljanski “Dnevnik”, koji se poziva na jednu izjavu generalnog direktora Sberbank Sergeja Gorkova od prije nekoliko mjeseci, navodi da bi se nakon Slovenije ta banka iz sličnih razloga, odnosno premalog tržišta, ali i zbog promjene u strategiji poslovanja, mogla povući i iz Srbije, Madžarske i BiH.

Related Posts