Sberbank osniva kompaniju za islamske financijske operacije

Najveća ruska banka Sberbank razmatra osnivanje kompanije za financijske usluge prema šerijatskom pravu i predložit će odgovarajuće promjene regulative, izjavio je za Reuters bančin čelnik.
Ruske banke žele razviti poslovanje prema šerijatskom pravu kako bi privukle ulagače iz Perzijskog zaljeva i jugoistočne Azije i proširile izvore financiranja, ograničene gospodarskom krizom i zapadnim sankcijama.

Vnješekonombank i Tatfondbank također razvijaju proizvode usklađene s islamskim vjerskim zakonima, napominje Reuters.

Lobiranje Sberbanka koji je u većinskom vlasništvu ruske središnje banke i drži otprilike trećinu depozita u Rusiji moglo bi biti ključno za razvoj financijskih usluga usklađenih sa šerijatskim pravom u Rusiji. Dosada potražnja među građanima za takvim uslugama nije testirana budući da je među 145 milijuna ruskih građana samo oko 20 milijuna muslimana.

Sberbank je dosada istraživao mogućnosti za takve financijske usluge samo u okviru postojeće regulative ali do kraja godine planiraju vlastima predočiti prijedloge odgovarajućih izmjena propisa, kazao je u izjavi za Reuters zamjenik predsjednika uprave Sberbanka Oleg Ganeev.

“Vidimo da je regulator spreman surađivati s bankama i financijskim institucijama na ovom projektu”, dodao je Ganeev.

Promjena zakona nužna je kako bi takve financijske usluge bile ekonomične. Često je prepreka oporezivanje jer transakcije usklađene sa šerijatskim zakonima katkad podliježu dvostrukom pa i trostrukom oporezivanju budući da zahtijevaju višestruke transfere temeljne imovine.

Sberbank trenutno testira pilot transakcije na području leasinga, financiranja proizvodnje hrane i trgovanja, nakon što je prošle godine zaključen prvi financijski posao baziran na islamskim zakonima, ističe dužnosnik Sberbanka.

Dodaje da bi odluka o eventualnom osnivanju kompanije za islamske financijske usluge mogla biti donesena do kraja godine. “Trenutno su u pripremi tri projekta – jedan lokalni u sektoru uštede enegije i dva projekta s trgovinskim partnerima iz GCC-a (Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu)”, pojašnjava čelnik ruske banke.

Sberbank je prvi posao usklađen s islamskim zakonima strukturirao za leasing kompaniju na području Tatarstana, gdje većinom žive muslimani. Limit financiranja iznosio je 45 milijuna rubalja (775 tisuća dolara).

U transakciji je korišten ugovor mudaraba, oblik investicijsko-menadžerskog partnerstva u kojem jedna strana osigurava novac a druga znanje i upravljačke vještine.

U lipnju je Sberbankov proizvod mudaraba dobio certifikat Šerijatskog revizorskog ureda, islamske savjetodavne tvrtke koja posluje s dozvolom središnje banke Bahraina.

Ruske kompanije mogle bi razmotriti i mogućnost izdanja islamskih obveznica, takozvanih sukuka, jer imaju široku lepezu imovine koja može poslužiti kao osnova za takve poslove, napominje Ganeev.

You may also like

0 comments