Zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar prozvao je u utorak, na početku izvanrednog saborskog zasjedanja, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku da je sazivanjem izvanredne sjednice prekršio Poslovnik, odnosno napravio nekoliko propusta, a Leko je taj prigovor odlučno odbacio.

Vlada nije obrazložila zašto traži izvanrednu sjednicu, naglasio je Mlakar. Podsjetio je da po saborskom Poslovniku Vlada, kada traži izvanredno zasjedanje, mora to učiniti u pisanom obliku i s preciznim obrazloženjem, pa je u aktualnom slučaju trebala objasniti zašto donošenje nekih zakona ne može čekati nekoliko dana.

Dobili smo materijale, zakone za koje Vlada predlaže da stupe na snagu 1. siječnja 2016., Vlada nije obrazložila hitnost, odnosno čemu izvanredno saborsko zasjedanje, a da o neodržavanju Aktualnog prijepodneva ne govorim, opetovao je HDZ-ov zastupnik Mlakar. Predsjednik Sabora Leko odgovorio je kako Vlada radi sukladno planu rada, “pa i traženjima iz oporbe” da se ubrza rad na projektima vrijednim za hrvatsko društvo.

Vlada je zatražila izvanredno zasjedanje s preciznim točkama, ustrajao je Leko. Mlakaru je poručio da Poslovnik ne predviđa Aktualno prijepodne na izvanrednom zasjedanju i da ga nikada u tim okolnostima nije bilo ni u praksi. HDZ-u smeta i činjenica da je od pet zakona, Vlada za četiri zatražila hitni postupak. Sramota je da ovaj saborski saziv četiri petine zakona donosi po hitnom postupku, naglasio je akademik Željko Reiner (HDZ), podsjetivši kako je i Ustavni sud rekao da učestala paksa donošenja zakona po hitnom postupku narušava bit parlamentarizma.

To je loša praksa tijekom cijelog saziva, poručio je HDZ-ov zastupnik Reiner. Slažem se da je to loša praksa, ali nije samo u ovoj Vladi, nego od samogo donošenja ovakvog Poslovnika, uzvratio je Leko. Sabor će po hitnom postupku raspraviti predložene izmjene zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne samouprave te o obnovljivim izvorima energije.

Redovno će se očitovati o konačnom prijedlogu zakona o stečaju potrošača. Predsjednik Hrvatskog sabora Leko je, na Vladin zahtjev, sazvao izvanrednu saborsku sjednicu za 8., 9., 10. i 11. rujna. U sabornicu je u utorak došao i šef oporbe i HDZ-a Tomislav Karamarko koji to rijetko čini.

Related Posts