Saxo Bank: Pad zaliha nafte samo je privremeni poremećaj na tržištu

Najveći tjedni pad u zalihama sirove nafte u SAD-u od 1999. godine utjecao je na rast cijene crnog zlata. Tjedni izvještaj američke agencije EIA pokazao je naime pad od više od 14 milijuna barela u samo jednom tjednu, pa su investitori pohitali zatvarati svoje kratke pozicije.

Razlog tog smanjenja na zalihama je pad uvoza od oko dva milijuna barela dnevno, odnosno veličine jednog supertankera dnevno i to zbog zatvorenih luka u Zaljevu te supertankera koji su morali mijenjati rute plovidbe zbog tropske oluje Hermine. S obzirom da se ipak radi o izoliranim slučajevima i nema nikakve promjene u fundamentima, sljedeći dani zasigurno će donijeti povratak sirove nafte na prijašnje cijene, poručuju iz Saxo banke.

S druge strane, tjedni izvještaj o zalihama nafte je pokazao da rafinerije ne posustaju u potražnji za sirovinom, u suprotnosti s očekivanim trendovima, dok je procjena proizvodnje nafte pala na najnižu razinu prošle godine. To bi moglo značiti da je povratak bušotina na tržište tijekom zadnjih mjeseci, samo usporio, ali ne i preokrenuo, trend pada proizvodnje koji je započeo prošlog srpnja.

Cijena naime ide na ruku proizvođačima s višim troškovima izvan OPEC-a, naročito onima u Sjevernoj Americi, u nastojanju da zauzmu tržišni udio. Zanimljivo je pratiti napore proizvođača iz škriljevca u SAD-u da zadrže profitabilnost dok su na tržištu niske cijene, pa je tako tvrtka Apache Corp, kao glavni proizvođač nafte iz škriljevca u SAD-u, objavila da su pronašli ‘neizmjerne’ količine nafte i plina u zapadnom Teksasu, odnosno nalazište bi moglo imati do tri milijarde barela sirove nafte i 75 bilijarde kubnih stopa plina. Tim više će biti zanimljivo pratiti uvjerenje Apachea da regija može podržati dvije do tri tisuće crpilišta dok imamo cijenu od oko 50 dolara za barel.

S obzirom na velik broj varijabli, od ponude ili njezinog manjka od ključnih proizvođača, trend vrijednosti dolara, sezonsko održavanje u rafinerijama, verbalne intervencije kao one iz Saudijske Arabije, pa i špekulativno pozicioniranje, tržište ulaganja u sirovu naftu u ovom trenutku ponajprije treba gledati kao taktično kratkoročno trgovanje, zaključuju iz danske investicijske banke.

You may also like