Saxo Bank: Investitori čekaju rast cijena nafte

Bloombergov indeks za tržište roba dosegao je tromjesečnu najvišu razinu i to ponajprije zahvaljujući rastu cijena energenata, odnosno benzina i sirove nafte s uzastopnim rastom cijene posljednja četiri tjedna.

Nakon nevjerojatnog ponora sredinom siječnja, cijena sirove nafte se oporavila i navela mnoge na zaključak, pa i International Energy Agency, da je najniža razina već dosegnuta. Također, povećana potrošnja benzina u SAD-u i manja globalna proizvodnja, s poremećajima u isporukama iz zemalja članica OPEC-a, gotovo da su poništili zabrinutost o mogućem razočaranju na nadolazećem sastanku OPEC-a i Rusije, za oko mjesec dana, smatra Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo Banci.

“Oporavak na razinu od oko 40 dolara za barel može postati kontraproduktivan ako ‘povuče’ povećanje proizvodnju i to u trenutku kada se globalna zagušenost na tržištu naftom tek počela smanjivati. Tu je i rizik da je tržište požurilo s reakcijama s obzirom na fundamentalne pokazatelje, pa ponovno možemo doći u snažno povlačenje. A onda dolazimo do činjenice da analize pokazuju da institucionalni ulagači i fondovi drže rekordne duge pozicije za WTI i Brent tipove sirove nafte, odnosno 726 milijuna barela nafte je u vlasništvu ulagača koji čekaju rast cijena”, kaže Hansen.

You may also like