Home TribinaAnalize Saxo Bank: ECB trenutno važniji za Europu od Brexita

Saxo Bank: ECB trenutno važniji za Europu od Brexita

by Energypress.net

Pitanje izbjeglica i dogovor Europske unije s Turskom te neučinkovita politika Europske središnje banke glavni su izazovi s kojima se treba suočiti ‘stari kontinent’, a ne mogući izlazak Velike Britanije iz EU-a i posljedice koje bi mogao donijeti. Dogovor o izbjeglicama na rubu je propasti s obzirom da je turski predsjednik Erdogan jasno poručio da neće pristati na 72 uvjeta na kojima inzistira Bruxelles, nakon ustupka za putovanja u EU bez viza, smatra Steen Jakobsen, glavni ekonomist u Saxo banci.

Referendum o Brexitu bit će samo katalizator širih događaja važnih za europsku budućnost, a ne toliko značajan sam po sebi, jer ‘budućnost’ Velike Britanije ne ovisi o ostanku ili izlasku iz EU-a, smatra Jakobsen. Za Veliku Britaniju posebno su važni ogroman deficit proračuna i tekućeg računa, nakupljeni u posljednja tri desetljeća i koje financira inozemstvo, te globalna predviđanja koja naglašavaju da će bankarski i sektor nekretnina biti pred ozbiljnim izazovima. I to ne zbog mogućeg Brexita već zbog loše transformacije britanske ekonomije i prevelike ovisnosti o ta dva sektora, pojašnjava Jakobsen i ponovno naglašava da upravo ta dva sektora nemaju nikakvu produktivnost, kao posebno važan moment za gospodarski napredak.

Za financijska tržišta ključna je ipak Turska koja je sve do nedavno nudila dobre prilike za trgovanje za jedno tržište u razvoju s postojećim omjerom dolara i turske lire, no vrijednosti na turskoj burzi značajno su pale u zadnjih tjedan dana, smatra Jakobsen.

Analitičari i ulagači paničare oko mogućeg Brexita, a ignoriraju probleme izbjeglica i ECB koja ubija rast politikom negativnih kamatnih stopa, dok je u isto vrijeme politika odugovlačenja uništila postojeći društveni ugovor, poručuju iz Saxo banke i zaključuju da je sve bliži trenutak kada će se i oni donositelji odluka koji najviše ignoriraju aktualne izazove, morati osvrnuti na komentare i kritike iz političke i financijske arene.

Related Posts