Savjetnik najvišeg europskog suda podupro Intelovu žalbu na kaznu EU

Savjetnik najvišeg europskog suda podupro je u četvrtak žalbu američkog proizvođača čipova Intela na rekordnu kaznu koju su im odrezali regulatori Europske unije za zaštitu tržišne utakmice.

“Intelova žalba na kaznu od 1,06 milijardi eura koja im je određena zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu trebala bi biti prihvaćena. Predmet bi trebao biti vraćen Općem sudu na razmatranje”, kazao je savjetnik Suda pravde Europske unije (ECJ) Nils Wahl.

Europski Opći sud odbacio je prije dvije godine Intelovu žalbu na kaznu, uz obrazloženje da Europska komisija nije bila previše oštra kada je Intelu odrezala globu u iznosu 4,15 posto njegovih globalnih prihoda u 2008. godini. U takvim slučajevima Bruxelles može kompanijama odrezati kaznu u iznosu do 10 posto njihovih globalnih prihoda.

Bruxelles je 2009. kaznio Intel zbog poslovne prakse kojom su nastojali istisnuti s tržišta konkurentski Advanced Micro Devices (AMD), uključujući popuste proizvođačima kompjutora Dellu, Hewlett-Packard Cou, NEC-u i Lenovu na kupnju čipova.

Kazna od 1,06 milijardi eura još je uvijek najviša koju je Europska komisija ikada odrezala nekoj kompaniji za kršenje propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Savjetnik Suda pravde Europske unije, najvišeg suda u EU, zadao je danas objavljenim mišljenjem udarac Bruxellesu koji se dosada rijetko suočavao s nepovoljnim ocjenama sudskih savjetnika. Mišljenje savjetnika nije obvezujuće za sud ali signalizira da Komisiju čeka teška bitka u predstojećim sporovima s divovima poput Applea, Googlea i Amazona oko kršenja ravnopravne tržišne utakmice, napominje Reuters.

Po Wahlovom mišljenju, Opći sud nije pouzdano utvrdio da je Intel popustima i ostalim novčanim poticajima prekršio propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, ni da su aranžmani Intela i Lenova naškodili europskim potrošačima.

Očekuje se da će Sud pravde donijeti presudu u tom sporu u idućim mjesecima. (Agencije)

You may also like

0 comments