Savjet HNB-a primijetio pad kreditne aktivnosti

Savjet Hrvatske narodne banke istaknuo je u srijedu da su u prvih sedam mjeseci ukupni kreditni plasmani porasli 1,5 posto te da je država po povoljnijim uvjetima osigurala planirana financijska sredstva na domaćem tržištu.

U drugom tromjesečju 2016. realni BDP porastao je za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a mjesečni pokazatelji za početak drugog polugodišta upućuju na nastavak gospodarskog rasta sličnim intenzitetom, kaže se u priopćenju HNB-a uz naznaku da je središnja banka nastavila s provođenjem ekspanzivne monetarne politike održavanjem treće strukturne repo operacije.

“U uvjetima visoke kunske i devizne likvidnosti država je po povoljnijim uvjetima osigurala planirana financijska sredstva na domaćem tržištu, a primjetan je i oporavak kreditne aktivnosti prema ostalim domaćim sektorima: u prvih sedam mjeseci ukupni plasmani povećali su se za 1,5 posto, potaknuti snažnijim kreditiranjem poduzeća, ali i stanovništva. Gotovinski fiskalni podaci pokazuju da su se tijekom travnja i svibnja nastavila povoljna fiskalna kretanja”, kaže se u priopćenju.

Članovi Savjeta HNB-a suglasili su se na današnjoj sjednici s odlukama nadzornih odbora triju kreditnih institucija o imenovanju novih ili produženju mandata dosadašnjim članovima uprava tih institucija: Irena Weber postaje članica uprave KentBanka, Darku Drozdeku povjerava se još jedan mandat člana uprave Privredne banke Zagreb, a Yves Lallemand postaje predsjednikom uprave Société Générale-Splitske banke.

Na sjednici je odobren i zahtjev Primorske banke za pružanje investicijske usluge provedbe ponude, odnosno prodaje financijskih instrumenata bez obveze otkupa.

0 comments