Savez seljaka i zeleni neočekivano pobijedio u Litvi

Savez seljaka i zelenih (LGPU,centar), koji je u dosadašnjem sazivu parlamenta imao samo jedan mandat, ostvario je u nedjelju neočekivanu pobjedu u drugom krugu litavskih parlametarnih izbora ispred konzervativaca i vladajućih socijaldemokrata, objavilo je izborno povjerenstvo.

LGPU je osvojio 56 od 141 mjesta u parlamentu, ispred konzervativaca Saveza domovine s 30 mjesta i socijaldemokrata premijera Algirdasa Butkevičiusa sa 17 zastupnika, rekla je Elena Masveinaite, članica Izbornog povjerenstva nakon što su prebrojani gotovo svi glasački listići. “Mi ćemo sastaviti racionalnu koalicijsku vladu i izabrati ljude koji žele donijeti promjene”, rekao je na državnoj televiziji Saulius Skvernelis, bivši šef policije koji je na listi LPGU-a bio kandidat za premijera, iako nije član te stranke.

“Uvest ćemo transparentnu i odgovornu politiku”, jamčio je Skvernelis, poznat kao bespoštedni borac protiv korupcije. Skvernelis (46) se tek prije nepune dvije godine počeo baviti politikom kao ministar unutrašnjih poslova.

You may also like

0 comments