Savez SAD-a i Japana temelj je suradnje u jugoistočnoj Aziji

Američki potpredsjednik Mike Pence ponovio je u utorak u Tokiju važnost vojnog saveza između Japana i SAD-a za mir i sigurnost u jeku sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

“Savez između SAD-a i Japana temelj je i mira i sigurnosti na sjeveroistoku Azije”, rekao je Pence na sastanku s japanskim premijerom Shinzom Abeom nakon dolaska u Tokio. Tijekom razgovora dvojice vođa Abe je naglasio nužnost mirnog rješenja sve jačih napetosti u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump poslao je skupinu američkih ratnih brodova u vode Korejskog poluotoka dok ta zemlja navodno planira izvesti još jedan nuklearni pokus. “Za nas je najvažnije poduzeti diplomatske napore i naći mirno rješenje tog pitanja”, rekao je Abe Penceu.

“Kao zemlja uvijek tražimo mir, kao i Japan”, rekao je američki potpredsjednik i dodao: “No kao što znate, mir dolazi kroz snagu”. “Predsjednik Trump odlučan je blisko surađivati s Japanom, Južnom Korejom i svim saveznicima u regiji, kao i s Kinom, kako bi se postiglo mirno rješenje i denuklearizacija Korejskog poluotoka”, rekao je.

Pence je doputovao u utorak u Japan iz Južne Koreje. Tijekom posjeta demilitariziranoj zoni na granici Južne i Sjeverne Koreje u ponedjeljak poručio je Pjongjangu da je američko strpljenje potrošeno, no i dodao kako SAD nastoji uspostaviti sigurnost mirnim sredstvima.

Pence je također upozorio Pjongjang da ne ispituje odlučnost predsjednika Donalda Trumpa niti snagu američkih oružanih snaga u regiji. U New Yorku, zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika Kim In Ryong upozorio je u ponedjeljak kako bi nuklearni rat mogao izbiti u bilo kojem trenutku na korejskom poluotoku, optužujući Ameriku za “opasno zveckanje oružjem”. Sjeverna Koreja nije uspjela u pokušaju ispaljivanja balističke rakete u nedjelju, dan nakon što je vojnom paradom obilježila 105. obljetnicu rođenja pokojnog vođe i osnivača Kim Il Sunga.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je u utorak da se diplomatski sredstvima moraju rješavati napetosti  na Korejskom poluotoku, na kojemu Sjeverna Koreja nastavlja sa svojim nuklearnim i raketnim programima prkoseći UN-ovim sankcijama. Wang je na konferenciji za novinare u Pekingu pozvao sve strane na iznalazak mirnog rješenja.

You may also like

0 comments