Saudijskom liberalu prestižna nagrada

Bloger iz Saudijske Arabije Raif Badavi dobitnik je ovogodišnje Saharovljeve nagrade za slobodu mišljenja. Njome Europski parlament odaje priznanje hrabrom angažmanu ovog 31-godišnjaka koji je trenutačno u zatvoru.

Raif Badavi je već više od tri godine u zatvoru u Saudijskoj Arabiji. Ovaj 31-godišnjak je optužen da je na svom internetskom portalu “Saudijski liberali” uvrijedio islam. Uhićen je u lipnju 2012., a njegova je internetska stranica blokirana. Protiv njega je pokrenut postupak zbog apostazije, odmetanja od islama. U kraljevstvu Saudijska Arabija za to djelo se može izreći i smrtna kazna. To se u Badavijevom slučaju nije dogodilo, no izrečena mu je okrutna presuda: deset godina zatvora, visoka novčana kazna, 1.000 udaraca bičem, od kojih je 50 već javno dobio u siječnju ove godine, te mu je nakon zatvora još deset godina zabranjen izlazak iz zemlje. Ako bude onako kako to žele vlastodršci, ovaj bolesni obiteljski čovjek daljnjih 17 godina neće vidjeti svoju suprugu i djecu.

U otvorenom pismu upućenom svome ocu njegov tada desetogodišnji sin Terad prošle je godine postavio pitanje: “Tata, je li istina da si u zatvoru zato što si osnovao internetsku stranicu koja je potaknula društvene i političke rasprave?” I stvarno, Badavijeva internetska stranica, koja je u međuvremenu zabranjena i blokirana, bila je oaza slobode mišljenja u kojoj su i drugi liberali mogli izraziti svoje nezadovoljstvo strogom vlašću vehabija u Saudijskoj Arabiji. Tu je ovaj bloger, koji samog sebe zove “prijateljem ljudi, slobodnim duhom i književnikom”, među ostalim zahtijevao i ukidanje saudijske vjerske policije. On je kritizirao vodeće političare, nazvao jedno veliko sveučilište u zemlji “gnijezdom terorista” – i pisao o Valentinovu, koje je u Saudijskoj Arabiji zabranjeno.

Nakon presude Badaviju borci za ljudska prava, političari i aktivisti širom svijeta založili su se za ukidanje izrečene kazne. No do sada bez uspjeha. Predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert početkom godine je oštro kritizirao postupak Saudijske Arabije i izjavio da se državnim autoritetom u ime Boga “krše minimalni standardi ljudskosti”. Badavijeva najgorljivija predstavnica je njegova supruga Ensaf Haidar. Presudom koja je izrečena njezinom suprugu prije tri godine rasplinuo se i njezin san, ispričala je u razgovoru za DW: “U stvari sam željela voditi normalan život, sa svojom djecom i svojim suprugom.” Umjesto toga bila je prisiljena napustiti domovinu Saudijsku Arabiju zbog stalnih prijetnji njoj i njezinoj obitelji. Od tada se u kanadskom azilu plaši za život svog supruga. Ona s njim razgovara telefonski dva puta tjedno. Ti razgovori joj daju nadu, pa čak i ako u njegovom glasu primjećuje da se ne osjeća tako dobro kako kaže.

Raif Badavi je odavno postao ikona slobode mišljenja. I tako dugo dok je on u zatvoru zastupa ga njegova supruga. Nedavno je osnovala zakladu za poticanje slobode mišljenja, a u lipnju je za svog supruga primila DW-ovu nagradu “Freedom of Speech Award”. U studenome će vjerojatno biti u Berlinu gdje će po prvi put biti dodijeljena nagrada “Raif Badawi Award for courageous journalists”, čiju je dodjelu potaknula zajedno s organizacijom International Media Alliance. Europski parlament dodjelom Saharovljeve nagrade Raifu Badaviju želi odati priznanje “svima onima koji se bore za pravdu i slobodno izražavanje mišljenja u svijetu”, izjavio je talijanski zastupnik u Europskom parlamentu Pier Antonio Panzeri.

Mađarski zastupnik Tamász Meszerics je dodao da je Badavi kao bloger u jednom od najrepresivnijih sustava na svijetu simbol zalaganja za slobodu mišljenja. “Europa ne može dulje šutjeti kada se ljude muči i prijeti im se smrću samo zato što u Saudijskoj Arabiji kažu što misle”, naglasio je ovaj političar europskih Zelenih. Saharovljeva nagrada dotirana je s 50.000 eura. Dodjeljuje ju Europski parlament još od 1988. godine osobama ili organizacijama koje se na poseban način zalažu za ljudska i temeljna prava. Pored Badavija za ovogodišnju nagradu bili su nominirani i ubijeni ruski oporbenjak Boris Nemcov te demokratska oporba u Venezueli. Nagrada će biti uručena 16. prosinca u Strasbourgu.

You may also like

0 comments