Saudijski tim u konzulatu djelovao prema zapovijedima

Petnaestočlani saudijski tim koji je otputovao u Tursku prije ubojstva Jamala Khashoggija morao je djelovati po naredbi, izjavio je u utorak turski šef diplomacije ali je ponovio stajalište Ankare da taj nalog nije došao od kralja Salmana.
U razgovoru s novinarima u Tokiju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu dodao je kako je odgovornost Saudijske Arabije da kaže Turskoj što se dogodilo s Khashoggijevim tijelom, javila je novinska agencija Anadolija. “Ovaj 15-člani tim nije došao u Tursku po svom nahođenju, došao je po naredbi. Bez naredbe i dopuštenja 15 ljudi ne može doći iz Saudijske Arabije kako bi ubili svog građanina”, kazao je Cavusoglu.

On je rekao da je turski predsjednik Tayyip Erdogan dvaput razgovarao s kraljem Salmanom nakon ubojstva te kako je siguran da kralj nije dao taj nalog. “Smatram da je odgovornost Saudijske Arabije da otkrije što se dogodilo s Khashoggijevim tijelom i izvijesti nas o tome”, izjavio je ministar.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta koji je kritizirao saudijsku vladu i njezina de facto čelnika prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, nestao je nakon dolaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada.

Saudijski dužnosnici prvotno su tvrdili da je on izašao iz konzulata, a nakon toga su rekli da je ubijen u neplaniranoj “operaciji odmetnika”. Saudijski državni odvjetnik Saud al-Mojeb kasnije je rekao da je Khashoggi ubijen u napadu s predumišljajem.

You may also like