Saudijski prijedlog o uravnoteženju podupro cijene barela nafte

Međunarodna naftna tržišta poduprle su u četvrtak špekulacije da će Saudijska Arabija iduće godine predložiti dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostalih velikih proizvođača kojim bi se uravnotežilo tržište smanjenjem proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva poskočila 1,01 dolar ili 2,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,50 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 76 centi višoj cijeni, od 40,70 dolara. Jučer je zatvaranje dočekala u minusu 1,91 dolar. Tržišta je jučer uzdrmao podatak američke vlade o skoku zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,2 milijuna barela. Porasle su i zalihe benzina i derivata, između ostalog i zato što neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine prigušuju potražnju za lož-uljem. Pritisak je stvorio i jači dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu u 12 i pol godina prema košarici ključnih svjetskih valuta.

Danas je prašinu na naftnim tržištima uzvitlalo izvješće Energy Intelligencea, prema kojem je Saudijska Arabija predložila da OPEC iduće godine smanji proizvodnju za milijun barela dnevno. Izvor u saudijskim naftnim krugovima nazvao je izvješće “neutemeljenim”. Vodeći proizvođač nafte u sklopu OPEC-a dosada se opirao bilo kakvoj intervenciji koja bi poduprla cijene, napominje Reuters.

Visoko rangirani dužnosnik OPEC-a naglasio je da će OPEC smanjiti proizvodnju samo ako se proizvođači izvan organizacije, poput Rusije, Meksika, Omana i Kazahstana, obvežu slijediti primjer članica. Ministri članica OPEC okupljaju se u Beču radi sutrašnjeg sastanka na kojem će razmotriti proizvodnu politiku. “Cijene nafte rastu temeljem priča da Saudijska Arabija predložiti globalni sporazum o uravnoteženju tržišta”, tumači Frank Klumpp iz njemačke regionalne banke Baden-Wuerttemberga.

Iranski ministar nafte odmah je otklonio mogućnost da Teheran ograniči očekivano povećanje proizvodnje nakon ukidanja međunarodnih sankcija. Rusija je poručila da ne vidi potrebe za time da smanjuje proizvodnju a i Irak će po tumačenju analitičara teško pristati na saudijski prijedlog s obzirom na proračunske probleme. “Vrlo je teško kolektivno smanjiti (proizvodnju) za milijun barela dnevno. Saudijci ne žele promijeniti dosadašnje izjave. Proizvodnja se neće smanjivati ako ne bude suradnje”, istaknuo je za Reuters neimenovani izvor iz zemalja Perzijskog zaljeva pri OPEC-u.

Kočnice za rast cijena bile su danas osjetno povećane zalihe u SAD-u i snažan dolar, koji crpi podršku iz opetovanih signala da će američka središnja banka na sjednici idućeg tjedna podići ključne kamatne stope nakon dugo vremena. Jači dolar poskupljuje robu čije su cijene izražene u američkoj valuti za imatelje drugih valuta. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 38,46 dolara, što znači da je pala 84 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like