Saudijske izjave podigle cijenu nafte

Počeo sastanak OPEC-a

Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara nakon što je saudijski ministar energetike na početku sastanka vodećih proizvođača signalizirao da ne bi trebali žuriti s povećanjem opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,08 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 62,12 dolara.

Trgovci danas prate sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem bi trebala biti donesena odluka o proizvodnji u travnju. Sastanak je počeo poslijepodne.

Pozornost trgovaca privukla je izjava saudijskog ministra energetike princa Abudulaziza bin Salmana, koji je članove skupine OPEC+ plus pozvao na budnost i oprez.

Njegova izjava signalizira da neizvjesnost koju stvara koronakriza poziva na suzdržanost pri odlučivanju o povećanju proizvodnje.

Neki analitičari predviđaju da će OPEC+ povećati proizvodnju za oko 500 tisuća barela dnevno, s obzirom na rast cijena iznad 60 dolara, ali izjava saudijskog ministra signalizirala je da Rijad namjerava ustrajati u dobrovoljnom smanjenju opskrbe.

Prema jučerašnjim tvrdnjama tri izvora iz OPEC+, neke članice vjeruju da bi proizvodnja trebala ostati nepromijenjena, a Saudijska Arabija sada je signalizirala da joj se ne žuri povećati opskrbu.

Analitičari i trgovci napominju da četveromjesečni rast cijena sada ne ide u korak s potražnjom, dodajući da bi se prodaja na fizičkom tržištu trebala uskladiti s ponudom tek u drugom dijelu godine.

Potporu cijenama pružila je danas i objava jemenskih Huta da su ispalili raketu na postrojenje Saudi Aramca u Džedi na Crvenom moru. Saudijske vlasti nisu izravno potvrdile tu objavu.

Cijene danas nisu reagirale na rekordni rast zaliha sirove nafte u SAD-u, za 21 milijun barela, zbog pada aktivnosti prerade za polarnog vala koji je zahvatio Teksas. Zalihe benzina bilježile su pak najveći pad u 30 godina.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,15 dolara, što znači da je ojačala 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments