Saudijska koalicija tvrdi da je pogreškom napala jemenski pogreb

Saudijska koalicija koja se bori protiv pobunjenika u Jemenu objavila je u subotu da je jedan od njezinih zrakoplova prošlog vikenda “pogreškom napao” pogreb u Sani, ubivši pritom više od 140 ljudi, i obećala da će pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovornih.

Napad koji se dogodio 8. listopada izazvao je velike međunarodne kritike, čak i od saudijskih zapadnih saveznika.

U napadu na pogreb oca jednog visokog zapovjednika pobunjenih Hutija ozlijeđeno je najmanje 525 ljudi, a više od 300 teško. Omanski zrakoplov evakuirao je 115 najteže ozlijeđenih i prebacio ih na liječenje u inozemstvo.

Riječ je o jednom od najgorih incidenata u 19-mjesečnoj saudijskoj kampanji pružanja potpore jemenskoj vladi.

“Zbog nepoštivanja pravila i procedura djelovanja i netočnih informacija, koalicijski zrakoplov pogrešno je pogodio tu lokaciju, što je rezultiralo pogibijom i ranjavanjem civila”, utvrdili su istražitelji. “Odgovarajuće mjere moraju biti poduzete protiv onih koji su izazvali incident, a obiteljima žrtava mora se ponuditi naknada”, poručili su.

Istraga je zaključila da je izvor blizak načelniku jemenskog glavnog stožera pogrešno proslijedio informaciju da se u Sani održava skup naoružanih čelnika Hutija, inzistirajući da se tu lokaciju odmah napade kao legitiman vojni cilj. Centar za zračne operacije u Jemenu odobrio je potom napad bez prethodnog odobrenja zapovjedništva koalicijskih snaga i bez provođenja mjera opreza kako bi se osiguralo da nije riječ o civilnoj meti koju se ne smije napadati.

Velika Britanija predstavit će idući tjedan u Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije koji poziva na trenutačni prekid vatre u Jemenu, nakon što je prvu verziju odbacila Rusija.

(Hina)

You may also like

0 comments