Saudijska Arabija ulazi u BRIC-ovu banku?

Javlja Financial Times

Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.

Novu razvojnu banku osnovale su 2015. članice skupine BRICS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika kako bi kreditirale razvojne projekte u gospodarstvima u nastajanju.

Cilj je ‘BRICS-ove banke’ osigurati alternativu institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kojima upravljaju zapadne zemlje.

Banka je dosada dodijelila je 33 milijarde dolara zajmova za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača, a u članstvo je u međuvremenu primila i Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Bangladeš.

Bančin početni odobreni kapital iznosi 100 milijardi dolara, a članstvo je otvoreno za sve članice Ujedinjenih naroda, stoji na internetskoj stranici banke. Članice BRICS-a imaju vlasnički udio od po 18,98 posto, Egipat od 2,27 posto, UAE od 1,06 posto, a Bangladeš od 1,79 posto.

Uključivanje Saudijske Arabije ojačalo bi bančine veze sa saudijskim gospodarstvom, drugim najvećim svjetskim proizvođačem nafte.

Dužnosnici Saudijske Arabije nisu bili dostupni za komentar.

Razgovori sa Saudijskom Arabijom vremenski su se poklopili s bančinom službenom procjenom opcija financiranja, koje je ruska invazija na Ukrajinu dovela u pitanje. Njezina godišnja skupština bit će održana 30. i 31. svibnja.

Članstvo u banci ojačalo bi veze Rijada sa zemljama BRICS-a u razdoblju produbljivanja saudijskih odnosa s Kinom, napominje londonski list.

Za službenog posjeta Rijadu krajem prošle godine kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je “novu eru” u odnosima dviju zemalja, a Peking je u ožujku posredovao u sporazumu o obnovi diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana, podsjeća FT.

You may also like