Saudijska Arabija spremna na suradnju, cijene nafte iznad 35 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 35 dolara nakon što je Saudijska Arabija poručila da će surađivati s drugim proizvođačima na obuzdavanju snažnih oscilacija na tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 35,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 32,95 dolara. Saudijska Arabija, Katar i Venezuela iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postigle su u veljači dogovor s Rusijom o zamrzavanju proizvodnje na siječanjskoj razini kako bi poduprle cijene nafte.

U međuvremenu je iz Saudijske Arabije stigla dodatna potvrda spremnosti na suradnju. “Kraljevstvo (Saudijske Arabije) nastoji postići stabilnost na tržištu nafte i trajno će ostati u kontaktu s vodećim proizvođačima kako bi se pokušale ograničiti oscilacije. Također pozdravlja svaki konkretni korak suradnje”, navodi se u priopćenju saudijske vlade. Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je pak sutra sastanak sa čelnicima vodećih ruskih proizvođača nafte. Reuters citira riječi neimenovanih izvora po kojima bi dominantne teme sastanka trebale biti niske cijene nafte i porezi. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio potvrditi da će sastanak biti održan u utorak.

Financijski podaci također sugeriraju promjenu raspoloženja na tržištu. Tako su podaci InterContinental Exchangea pokazali da su špekulacije s rastom cijena nafte na najvišoj razini od 2011. kada su se počeli pratiti ti pokazatelji. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 30,74 dolara, što znači da je porasla 1,65 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like