Saudijska Arabija protivzamrzavanja proizvodnje, pale cijene nafte

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je Saudijska Arabija prigušila nadu da će proizvođači na sastanku u Alžiru ograničiti razinu proizvodnje i time smanjiti prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,50 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u plusu 1,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 79 centi nižoj cijeni, od 45,14 dolara. Jučer je trgovanje okončala s plusom 1,45 dolara.

Saudijska Arabija prigušila je nadu da bi proizvođači u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u Alžiru mogli postići dogovor o ograničavanju razine proizvodnje nakon što su izvori u kartelu za Reuters izjavili da su razlike u stajalištima Irana i Saudijska Arabije još uvijek prevelike. “Sve se zapravo svodi na to hoće li u Alžiru biti postignut dogovor… ima li šansi za sporazum o opskrbi. Na planu temeljnih faktora ne događa se ništa što bi važnošću nadmašilo sastanak u Alžiru”, sumira raspoloženje na tržištu Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Izvori su prošloga tjedna objavili da je Saudijska Arabija ponudila da će ograničiti proizvodnju ukoliko to učini i Iran. U Teheranu su umanjili šanse za takav ishod skupina u Alžiru koji je po njima tek savjetodavne prirode.

Ruski ministar nafte izjavio je u utorak da njegova zemlja želi zamrznuti proizvodnju na aktualnoj razini. U Rusiji je proizvodnja nedavno dosegnula rekordnih 11,75 milijuna barela dnevno, napominje Reuters.

Analitičari ističu da je zbog visoke razine proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji i mogućeg povećanja u Libiji i Nigeriji rasprava u Alžiru donekle bespredmetna. “Najave u Alžiru u oštrom su kontrastu sa stvarnošću”, napisali su analitičari Commerzbanka u bilješci, dodavši da “sve ukazuje na nastavak obilne ponude, odnosno prekomjerne proizvodnje”.

Dodatno je cijene nafte dana pritisnuo i jači dolar, poskupljujući naftu za imatelje ostalih valuta i time prigušujući potražnju. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 42,16 dolara, što znači da je pala 73 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like