Saudijska Arabija povećava proizvodnju plina

Saudijska Arabija planira udvostručiti proizvodnju prirodnog plina u narednih deset godina, objavio je jučer njihov ministar energetike.
Tako bi se proizvodnja udvostručila na oko 650 milijuna m3 na dan, što će povećati korištenje plina u ukupnoj strukturi potrošnje energije te zemlje. Prema tome će se smanjiti korištenje naftnih derivata i smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

Također, Saudijska Arabija je povećala svoju proizvodnju nafte u siječnju za 23.300 bbl na dan, i to na 9,977 mil. bbl na dan. Međutim, zabrinutost se javila zbog pada cijena nafte sa 70 USD/bbl na 62 USD/bbl u samo dva tjedna, što trenutačno ne izgledao kao obećavajuća investicija, objavio je Oil Price.

Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. Propuštanja su otkrivena na vanjskoj strani spremnika kroz pukotine dužine od 0,3 do dva metra, gdje se plin počeo skupljati u tanku te isparavati. Procjenjuje se da je kroz jedan tank isparilo 17 tona plina.

Spremnici su maknuti iz rada u roku od nekoliko minuta i poduzete su sve mjere da ne uklone mogući izvori paljenja. Spremnici su sada ispražnjeni a nikakvih ozljeda niti ozbiljnih posljedica nije bilo, a sada se očekuje istraga kako je došlo do propuštanja te zatim sanacija spremnika. Cheniere Energy je objavio da nastavlja s izvozom, a do kraja siječnja s tog terminala otišlo je 230 LNG broda u 25 zemalja, objavio je LNG world.

You may also like