Saudijska Arabija klimatski neutralna do 2060. godine

Poručio prijestolonasljednik

Prestolonasljednik Saudijske Arabije rekao je u subotu da njegova zemlja, najveći svjetski izvoznik nafte, planira postići nultu stopu emisije ugljika do 2060.

Prestolonasljednik Mohamed bin Salman predstavio je Saudijsku zelenu inicijativu uoči 26. UN-ove konferencije o klimi (COP26) u Glasgowu na kojoj bi se od 31. listopada do 12. studenoga države svijeta trebale obvezati na veća smanjenjima emisija stakleničkih plinova.

Potpisnik Pariškog klimatskog sporazuma Rijad je u subotu predstavio svoje nacionalno određene doprinose (NDC) – ciljeve svake pojedine države u okviru globalnih napora da se spriječi porast prosječnih globalnih temperatura više od 1,5 stupnja Celzijevih iznad predindustrijskih razina.

Sjedinjene Države i EU žele da se Saudijska Arabija pridruži globalnoj inicijativi za smanjenje emisija metana za 30 posto u odnosu na razine iz 2020. do 2030.

Američki izaslanik za klimu John Kerry prisustvovat će širem bliskoistočnom zelenom summitu kojemu je Rijad domaćin u ponedjeljak.

Princ Mohamed je rekao da Saudijska zelena inicijativa ima cilj eliminirati 278 milijuna tona emisija ugljika godišnje, a prijašnji cilj bio je 130 milijuna tona.

Drugi proizvođač iz regije, član OPEC-a, Ujedinjeni Arapski Emirati, ovaj su mjesec već objavili plan za nultu emisiju do 2050. godine.

Saudijska Arabija je kritizirana da djeluje presporo. Gospodarstvo kraljevine i dalje se uvelike oslanja na prihod od nafte jer ekonomska diverzifikacija zaostaje za ambicijama koje je postavio prestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Saudijski dužnosnici tvrde da će svijetu i dalje trebati saudijska nafta još desetljećima.

Stručnjaci kažu da je prerano reći kakav će biti učinak saudijskih projekata solarne i vjetroelektrane. Njihova prva elektrana na obnovljivu energiju otvorena je u travnju, a prva vjetroelektrana počela je proizvoditi energiju u kolovozu.

Neki su ulagači izrazili zabrinutost zbog ugljičnog otiska kraljevstva. Drugi kažu da Saudijska Arabija ispušta najmanje ugljika po barelu nafte i da je de facto vladar princ Mohamed ozbiljan u vezi s ekonomskom diverzifikacijom.

You may also like

0 comments